Foto: LETA
Kopš 2011. gada "Rīgas namu pārvaldnieka" (RNP) konkursos par juridisko pakalpojumu sniegšanu uzvar viens uzņēmums, kas kādreiz piederēja Rīgas mēra padomniekam Jānim Dzanuškānam, bet tagad tā īpašnieks ir Dzanuškāna ģimenes biznesa partneris. Divu gadu laikā RNP uzņēmumam samaksājis teju pusmiljonu eiro, vēsta LTV raidījums "de facto".

RNP sadarbība ar juristiem piesaistījusi arī Valsts kontroles (VK) uzmanību. Tās revīzijā atklāja, ka juridisko pakalpojumu sniegšanas firma "LEX interpretis" veic parādu ārpustiesas piedziņu bez speciālās atļaujas. "LEX interpretis" sūta RNP vārdā brīdinājumus, un aicina nekavējoties segt parādus vai vienoties par atmaksas grafiku.

Arī Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārstāve Ieva Baldiņa-Brūklīte raidījumam apstiprināja, ka bez licences šādas darbības nedrīkst veikt.

Sodus par parādu piedzīšanu bez attiecīgas atļaujas uzliek Valsts ieņēmumu dienests.

"LEX interpretis" raidījumam skaidrojumu nesniedza, jo atbildīgie darbinieki esot atvaļinājumā. Savukārt RNP norādīja, ka likums nav pārkāpts, jo juridiskā palīdzība, ko sniedz "LEX interpretis", ir tikai viens no parādu atgūšanas etapiem.

RNP ārštata juristus uzskata par būtisku atbalstu. Pēdējos divos gados RNP samaksājis "LEX interpretis" teju pusmiljonu eiro. VK gan nevarēja iegūt ziņas, cik daudz parādus firma atguvusi. 200 000 eiro esot atgūti ar zvērinātu tiesu izpildītāju starpniecību, bet, cik atgūti labprātīgi, RNP nav varējis pateikt.

"LEX interpretis" savulaik bijis saistīts ar Rīgas mēra Nila Ušakova (S) padomnieka Jāņa Dzanuškāna vārdu. Biroja īpašnieku vidū kādreiz bija arī lidostas "Rīga" sarunu noklausīšanās lietā iesaistītais drošībnieks Raimonds Lazdiņš.

Abi jau vairākus gadus nav īpašnieki. Tagad "LEX interpretis" pieder Kasparam Bakānam, kurš ar Dzanuškānu un viņa sievu ir īpašnieki citos uzņēmumos.

RNP slēdzis arī līgumu ar advokātu biroju "Dzanuškāns un partneri" par 40 000 eiro. VK uzskata, ka birojs par uzvarētāju atzīts nepamatoti, jo konkursam neesot iesniedzis visus prasītos dokumentus.

"Tās, visdrīzāk, ir muļķības," pauda Dzanuškāns. Viņš gan atzina, ka VK ziņojumu nav izlasījis un arī neplāno to darīt.

Jau vēstīts, ka Dzanuškāns iepriekš izpelnījās izmanību par domei veiktu pētījumu, ko pašvaldība pēc pieprasījuma nespēja uzrādīt. Pēc aizdomām par nekvalitatīvu darbu Dzanuškāns atmaksāja pilsētai saņemtos 35 000 eiro.

Rīgas mērs izvairās vērtēt situāciju RNP, kamēr tiesībsargājošās iestādes nebūs tikušas skaidrībā kam taisnība – VK vai RNP.

Ziņots, ka dzīvokļu īpašnieki Rīgā ir spiesti apmaksāt pašvaldības uzņēmuma RNP nelikumīgās darbības, izšķērdību un nolaidību, kā arī fiktīvi nodarbinātus cilvēkus, revīzijā secinājusi VK.

Revidenti secinājuši, ka uzņēmuma noteiktās dzīvojamo māju pārvaldīšanas maksas pamatojums nav izsekojams un to nav iespējams salīdzināt ar RNP faktiskajiem izdevumiem. Maksā esot iekļauti arī tādi izdevumi, kas nemaz nav saistīti ar ēkas pārvaldīšanu.

VK vēl pirms ziņojuma publiskošanas vērsās prokuratūrā par atsevišķiem konstatētajiem pārkāpumiem.

RNP atsevišķus VK pārmetumus noraidīja jau pirms VK revīzijas ziņojuma publiskošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!