Foto: LETA

Saskaņā ar darba koplīgumu pašvaldības SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" aizejošajā gadā Arodbiedrību koordinācijas centram (AKC) pārskaitījusi 530 452 eiro, kas ir par 167 650 eiro vairāk nekā 2014.gadā, pastāstīja RNP pārstāve Santa Vaļuma.

2014. gadā AKC no RNP pārskaitīti 362 802 eiro.

Kā ziņots, 2015.gadā pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" (RS) AKC ir pārskaitījusi 1,49 miljonus eiro, kas ir par 0,13 miljoniem eiro vairāk nekā pērn, pastāstīja RS preses pārstāvis Viktors Zaķis. 2014. gadā attiecīgi RS minētajai biedrībai pārskaitīja 1,36 miljonus eiro.

Rīgas domē ir saņemta Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vēstule, kurā Rīgas domes priekšsēdētājam un minēto uzņēmumu kapitāldaļu turētājam Nilam Ušakovam (S) lūgts izvērtēt RS un RNP veikto mērķa maksājumu biedrībai AKC lietderību un tiesiskumu, apsverot iespēju uzdot pašvaldības kapitālsabiedrībām pārtraukt finanšu līdzekļu piešķiršanu arodbiedrībai, informēja Rīgas domē.

KNAB vēstulē lūdzis "izvērtēt RS un RNP veikto mērķa maksājumu AKC lietderību un tiesiskumu, atbilstību Rīgas pilsētas iedzīvotāju interesēm, vienlaicīgi apsverot iespēju uzdot pašvaldības kapitālsabiedrībām pārtraukt finanšu līdzekļu piešķiršanu minētajai biedrībai un slēgt darba koplīgumus pa tiešo ar arodbiedrībām". Līdzekļi, kas pārskaitīti AKC, vēlāk tiek pārskaitīti arī kritizētajām arodbiedrībām LABA un LABA RNP.

Rīgas dome, izskatot minēto KNAB vēstuli, norāda, ka ne Valsts kontrole (VK), ne Rīgas domes Audita un revīzijas pārvalde, veicot revīzijas RS un RNP attiecībā uz kapitālsabiedrību mērķa maksājumiem AKC nav konstatējusi Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma noteikumu pārkāpumus, pastāstīja Rīgas domes pārstāve Laila Ivāna. Šāda satura atbilde arī nosūtīta KNAB.

VK revīzijas RNP ziņojumā minētais gan liecina pretējo. VK revīzijā norāda, ka RNP darba koplīgumā paredz pabalstus un citus sociālos labumus tikai tiem darbiniekiem, kuri ir arodbiedrību LABA un LABA RNP biedri, tā nodrošinot minēto arodbiedrību biedriem būtisku papildu labumu iegūšanu, salīdzinot ar pārējiem darbiniekiem, nav ievērojuši atšķirīgas attieksmes aizlieguma principu. Papildus tam RNP rīcībā nav informācijas par finanšu līdzekļu darba koplīgumā paredzēto pabalstu izmaksai faktisko izlietojumu un atbilstību mērķim, konstatēja VK.

Tāpat VK secinājusi, ka, darba koplīgumā neparedzot RNP tiesības veikt AKC dažādu pasākumu organizēšanai piešķirto līdzekļu izlietojuma kontroli, nav iespējams gūt pārliecību, vai biedrība piešķirtos līdzekļus ir izlietojusi tam paredzētajiem mērķiem. Revīzijā konstatēti arī fakti, kas norāda uz finanšu līdzekļu nelikumīgas un nelietderīgas izmantošanas risku, jo AKC, iesniedzot piešķirtā finansējuma izlietojuma atskaiti par 2015. gada pirmo ceturksni, 2014. gadā neizlietotos līdzekļus 121 879 eiro apmērā nav uzrādījusi kā saņemtus, bet neizlietotus, tāpēc, iespējams, šie līdzekļi, netiks izlietoti paredzētajiem mērķiem.

Attiecībā uz finanšu līdzekļiem, kas piešķirti darbinieku kultūras, atpūtas, sporta, veselības uzlabošanas, apmācību, pieredzes apmaiņas pasākumu organizēšanai, šāda kārtība darba koplīguma nosacījumos nav noteikta, norāda VK, turklāt revīzijā arī konstatēts, ka AKC atskaitē par saņemto līdzekļu izlietojumu 2015. gada pirmajā ceturksnī 2014. gadā neizlietotie līdzekļi 121 879 eiro apmērā nav uzrādīti, līdz ar to ir pamats secināt, ka 2014. gadā neizlietotie līdzekļi 121 879 eiro apmērā var netikt izmantoti paredzētajam mērķim, jo līdzekļu izlietojuma kontroli nav iespējams veikt vispār.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!