Foto: LETA
Rīgas pašvaldība ievēro Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) speciālistu ieteikumus, lai mazinātu Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatības riskus un neļautu sērgai nokļūt līdz Rīgai.

Kā pastāstīja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietniece Dzintra Āboliņa, PVD pārstāvju ieteikumi ĀCM profilaksei tiek ievēroti, no pilsētas teritorijas izvedot mežacūkas. Rīgas domes Medību koordinācijas komisija, lemjot par cūku izvešanu, vienojās tās izvest tikai uz tām teritorijām, kas atrodas Daugavas labajā krastā, jo Kurzemē ĀCM vēl nav konstatēts.

Āboliņa norāda, ka pašvaldība centīsies nodrošināt visu Rīgā mītošo mežacūku noķeršanu un izvešanu no galvaspilsētas, lai mazinātu ĀCM izplatības iespējas. Jau vēstīts, ka Pierīgas Mednieku klubs pašreiz no Rīgas izvedis jau 25 mežacūkas - piecus pieaugušus dzīvniekus un 20 sivēnus.

Pašvaldība seko līdzi tam, kas notiek valstī saistībā ar ĀCM izplatību, uzsvēra Āboliņa. Ja Rīgas dome saņems vēl kādus PVD, kas ir dzīvnieku infekcijas slimību valsts uzraudzības augstākā līmeņa struktūrvienība, norādījumus, tie tiks ievēroti, lai pasargātu Rīgu no dzīvniekiem un cilvēkiem bīstamu slimību izplatīšanās un uzliesmojumiem.

Kā ziņots, ĀCM, strauji apņemot jaunas Latvijas teritorijas, viena līdz divu gadu laikā nonāks līdz Rīgai, intervijā Latvijas Radio prognozēja PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktores vietnieks Edvīns Oļševskis.

Oļševskis atgādināja, ka ĀCM, apņemot jaunas teritorijas, virzās ar ātrumu 100 kilometri gadā, līdz ar to nākamajā vai pēc diviem gadiem mēris var sasniegt Rīgu. Par to liecina kaut vai fakts, ka slimība jau sasniegusi Vidzemes jūras apgabalus, proti, Skulti, Ainažus un Salacgrīvu. "Pārsvarā galvenie pārnēsātāji ir meža cūkas, mājas cūkas mēris skar mazāk," piebilda eksperts.

Uz jautājumu, kas notiks, ja mēris sasniegs Rīgu, Oļševskis atbildēja, ka tiks noteikti ierobežojumi cūkgaļas eksportam. Tas noteikti ietekmēšot uzņēmumus, kas darbojas Rīgā un ap to, jo nav paredzams, kā šādā gadījumā izturēsies citas valstis, kuras var pat atteikties pieņemt Rīgā un Pierīgā sagatavoto vai caur galvaspilsētu vesto cūkgaļu.

Jau ziņots, ka līdz 21.jūlijam ĀCM konstatēts 396 mežacūkām 28 novadu 75 pagastos. Kopš kaites uzliesmojuma kopumā konstatētas 613 slimas mežacūkas. Savukārt piemājas saimniecībās slimība šovasar konstatēta Daugavpils novada Dubnas pagastā 18 cūkām, kā arī piecām cūkām Ciblas novada Ciblas pagastā. Visi slimie dzīvnieki iznīcināti.

ĀCM Latvijā tika konstatēts 2014.gada 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī kaite Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!