Foto: LETA
Rīgas pašvaldības nākamā gada budžeta projektā pamatbudžeta ieņēmumi plānoti 737,5 miljonu eiro apmērā, bet izdevumi - 727,7 miljoni, informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Pašvaldības nākamā gada budžeta projekts paredz turpināt iekšpagalmu ceļu sakārtošanas programmu, veikt pasākumus bērnudārzu rindu likvidēšanai, kā arī algu palielinājumu zemāk atalgotajiem darbiniekiem virs valstī nākamgad noteiktā minimālās algas līmeņa.

Projektā minimālās darba algas paaugstināšanai līdz 360 eiro plānots novirzīt 2,4 miljonus, bet, lai nodrošinātu taisnīgāku darba samaksu, Rīgas pašvaldībā ir plānots palielināt atalgojumu līdz 390 eiro arī pedagogu palīgiem (auklītēm), kā arī lietvedēm, pavāriem, saimnieciskajiem darbiniekiem un citām kategorijām, kam kopumā pašvaldība plāno piešķirt 1,5 miljonus eiro. Zemāk atalgoto darbinieku darba samaksas palielināšana ir lielākā budžeta izdevumu pieauguma pozīcija 2015.gadā.

Pašvaldība aktīvi turpinās iekškvartālu remontdarbu programmu, kam nākamgad plānots novirzīt četrus miljonus eiro. Tiks pabeigti Salu tilta 1.kārtas rekonstrukcijas darbi, kam paredzēts 8,7 liels finansējums. Plānota arī asfalta seguma atjaunošana pilsētas ielās - Kalniņa, Kaļķu, Avotu ielā, Uzvaras bulvārī un citviet -, kam piešķirs 0,3 miljonus eiro.

Lai būtiski samazinātu rindas uz vietām bērnudārzos, turpināsies sadarbība ar privātajām pirmskolām, tam kopumā novirzot 7,7 miljonus eiro.

Rīgas pilsētas pamatbudžeta ieņēmumi 2015.gadā plānoti 737,5 miljoni eiro, kas ir par 0,8% vai 6,2 miljoniem vairāk nekā uzsākot 2014.gadu, bet par 7,4 miljoniem eiro (1%) mazāk nekā pašvaldības 2014.gada budžetā tiek plānots pašlaik.

Lai gan valsts un Rīgas tautsaimniecībā pēdējos gados vērojama izaugsme, arī nodarbinātības un darba samaksas pieaugums, tomēr valsts īstenotās iedzīvotāju ienākuma nodokļa politikas rezultātā Rīgas pašvaldība zaudē potenciālos ieņēmumus no ekonomikas pieauguma. Piemēram, no 2010. līdz 2015.gadam iedzīvotāju ienākuma nodokļa bāze (darba samaksa un nodarbinātība) Rīgas pilsētā palielināsies par 38,7%, tomēr paredzams, ka reālie iedzīvotāju ienākuma nodokļu ieņēmumi Rīgas pašvaldības budžetā šajā laika posmā pieaugs tikai par 23,8%, joprojām atpaliekot no 2008.gada līmeņa par 8,2%.

Nākamgad tiek plānots, ka samazināsies nenodokļu ieņēmumi no atsavināšanas un valsts budžeta dotācijas, galvenokārt Eiropas savienības fondu līdzfinansējumiem, jo beidzas iepriekšējais plānošanas periods.

Izdevumus pašvaldība 2015.gadā pašlaik plāno 727,7 miljonu eiro apmērā. Jautājumi par nākamā gada investīciju programmu, dotācijām sabiedriskajam transportam un galīgo budžeta redakciju vēl tiks lemti, izskatot budžeta projektu domes komitejās. Plānots, ka domes sēdē tas tiks pieņemts 27.janvārī.

Piektdien pašvaldības budžeta projektu 2015.gadam izskatīja Rīgas domes Budžeta komisija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!