Foto: LETA

Divi Rīgas pašvaldības policisti saņēmuši prēmiju 60% apmērā no mēneša atalgojuma ne tikai par atteikšanos no viņiem piedāvātā kukuļa, bet arī par būtiska likumpārkāpuma atklāšanu, portālam "Delfi" pastāstīja Rīgas domes sabiedrisko attiecību speciālists Viktors Daugmalis.

Jau ziņots, ka Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteja par atteikšanos no kukuļa ceturtdien lēmusi diviem pašvaldības policistiem piešķirt prēmijas 60% apmērā no darbinieku mēneša atalgojuma. Savukārt vēl diviem pašvaldības policistiem prēmijas izmaksās par drošsirdīgu, pašaizliedzīgu un profesionālu rīcību, glābjot Ķīšezerā slīkstošu vīrieti. Visiem četriem pašvaldības policijas darbiniekiem prēmijas tiks izmaksātas no policijas budžeta līdzekļiem.

Prēmijas par pašaizliedzīgu un profesionālu rīcību Rīgas domes deputāti lēmuši piešķirt Robertam Blaubergam un Andrim Klēģeram. Savukārt inspektoru Sergeju Afanasjevu un kārtībnieku Jāni Kiršholcu prēmēs par kukuļošanas gadījuma apkarošanu, norādījusi Rīgas dome.

Kā portālam "Delfi" skaidroja Daugmalis, Afanasjevs un Kiršholcs prēmijas saņēmuši ne tikai par atteikšanos no kukuļa, bet arī par to, ka atklājuši būtisku likumpārkāpumu – kontrabandas cigarešu tirdzniecības atklāšanu.

Līdz ar to Valsts policijai nodota lieta ne tikai par kontrabandu, bet arī par kukuļa došanas mēģinājumu amatpersonai, skaidroja Rīgas domes preses pārstāvis.

Rīgas dome norādījusi, ka Afanasjevs un Kiršholcs bija konstatējuši nelegālo tabakas izstrādājumu tirdzniecību. Likumpārkāpēji policijas darbiniekiem piedāvājuši kukuli, lai neuzsāktu lietvedību. Taču policisti no piedāvājuma atteikušies.

Vainīgie aizturēšanas laikā izrādījuši fizisku pretošanos un mēģinājuši bēgt no notikuma vietas. Afanasjevs un Kiršholcs abas personas aizturējuši un nodevuši Valsts policijai.

Valsts policija par kukuļošanas gadījumu ierosinātajā kriminālprocesā konfiscējusi 6460 kontrabandas cigaretes.

Krimināllikumā sods paredzēts ne tikai par kukuļa došanu, bet arī par kukuļa pieņemšanu. Par kukuļņemšanu krimināllikumā paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz diviem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!