Pretēji iepriekšējā domes sasaukumā paustajām iecerēm, Rīgas pieminekļu aģentūru varētu tomēr nelikvidēt, pieļāva Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) preses sekretāre Anna Kononova.

"Pašvaldībā tiek izskatīts jautājums, ka aģentūra varētu būt saglabājama, jo tai ir ļoti specifiskas funkcijas, kuras nevar likvidēt un tāpat ir jāveic. Aģentūru likvidējot, arī ekonomiskais ieguvums būtu ļoti mazs," skaidroja Kononova.

Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas deputāti šodien nolēma piešķirt 37 575 latus no rezerves fonda Rīgas pieminekļu aģentūras darbības nodrošināšanai. No šīs summas atlīdzībai plānots atvēlēt 30 161 latu.

Aģentūras direktors deputātiem skaidroja, ka plānotās reorganizācijas dēļ aģentūra šogad darbojusies īpašā režīmā un līdzekļi tās darbības nodrošināšanai jau izbeigušies.

Martā Rīgas dome plānoja lemt par Rīgas pieminekļu aģentūras pievienošanu aģentūrai "Mežaparks", bet jautājuma izskatīšanu atlika.

Aģentūra "Mežaparks" tagad jau ir likvidēta, pievienojot to SIA "Rīgas meži".

Rīgas pieminekļu aģentūra tika izveidota 2003.gada nogalē, pārveidojot pašvaldības bezpeļņas uzņēmumu "Brīvības pieminekļa un Rīgas brāļu kapu pārvalde". Aģentūras apsaimniekošanā tika nodoti visi Rīgas pieminekļi. Aģentūra veic pieminekļu, piemiņas zīmju un dekoratīvi tēlniecisko objektu uzskaiti, stāvokļa novērtēšanu, uzturēšanu, regulāro profesionālo aprūpi un restaurāciju.

2005.gada rudenī no darba tika atbrīvots Rīgas pieminekļu aģentūras direktors Eižens Upmanis, bet 2006.gadā par aģentūras direktoru tika iecelts Latvijas Nacionālās operas režisors Guntis Gailītis.

Kā norādīja Gailītis, viņa vadītā iestāde neesot "formāla" institūcija un veicot reālu darbu. Tādēļ esot svarīgi, lai reorganizācijas dēļ nepārtrūktu iesāktie procesi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!