Foto: LETA
VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) vēl veic nepieciešamos darbus, lai noskaidrotu apstākļus, kāpēc Rīgas pilī nokrita lustra. Kamēr nokritušajai lustrai tiek meklēta alternatīva, VNĪ pārbaudīs arī citu līdzīgu gaismekli, lai noteiktu tā noturību un ekspluatācijas drošību, portālam "Delfi" apliecināja VNĪ sabiedrisko attiecību speciālists Arnis Blodons.

"Tiek darīts viss nepieciešamais, lai novērstu līdzīgu gadījumu atkārtošanos," uzsvēra Blodons. Pēc ekspertīzes rezultātiem plānots saņemt rekomendācijas par turpmāko rīcību saistībā ar "piekarināto gaismas ķermeņu noturību un nepieciešamību veikt to noturības pārbaudes un tālākas ekspertīzes".

VNĪ turpina sarunas ar pils apdrošināšanas kompāniju, būvnieku un projektētāju. Blodons arī pastāstīja, ka VNĪ saņēmuši provizorisko atzinumu par tiem apstākļiem, kāpēc lustra nokritusi, taču sīkāku informāciju par atzinumu neatklāja.

Bojātā lustra nav novietota atpakaļ. "Tās aizvietošanai tiek piemeklēts funkcionāli un arhitektoniski atbilstošs gaismas ķermenis," sacīja Blodons. Savukārt telpā, kur notika negadījums, nomainīta bojātā grīdas flīze, ka arī griestu līmenī sakārtoti elektrības vadi.

Lai garantētu šādas situācijas neatkārtošanos, tiek pētīti arī siju stiprinājumi, to stāvoklis, projekta ietvaros paredzētie risinājumi un tas, kādā veidā tie tika izpildīti pils rekonstrukcijas gaitā. Iespējams, ka pēc ekspertīzes slēdziena "tiks plānotas tālākas rīcības saistībā ar incidentu, tai skaitā tiks vērtēta papildus darbu un/vai ekspertīžu nepieciešamība", informēja VNĪ.

Jau ziņots, ka šā gada 9. februārī Rīgas pils vestibilā nokrita lustra. Toreiz radās aizdomas par siju nedrošību Rīgas pilī, bet Rīgas pils atjaunošanas padomes vadītājs, Rundāles pils direktors Imants Lancmanis norādīja, ka tik vecu siju, kas nespētu noturēt lustru, vestibilā nav, tāpēc, visticamāk, lustra bijusi slikti pielikta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!