Foto: LETA

Pašvaldības uzņēmums SIA "Rīgas satiksme" noliedz, ka maksa par Rīgā esošajām pašvaldības autostāvvietām tiek palielināta uzņēmuma peļņas nolūkos, otrdien TV3 ziņu raidījumam apgalvoja "Rīgas satiksme" preses pārstāvis Viktors Zaķis.

Kā skaidroja uzņēmuma pārstāvis, autostāvvietu zonējuma maiņa un maksas celšana netiek veiktas "peļņas vārdā", bet gan ar mērķi padarīt Rīgas centru "brīvāku no automašīnām". Vienlaikus TV3 ziņo, ka izmaiņas maksā par autostāvvietu ir ievērojamas. Piemēram, R tarifa zonā jeb Vecrīgā samaksa par pirmo stundu maksas autostāvvietā būs pieci eiro, bet par otro – astoņi eiro.

Rīgas pašvaldības autostāvvietu skaits esot palicis nemainīgs un vēl joprojām vietām būs pieejamas autostāvvietas, kur šoferi savus spēkratus varēs novietot bez maksas. Vienlaikus "Rīgas satiksme" apsver iespēju nākotnē šo vietu skaitu samazināt, ieviešot maksas stāvvietas. Kā vienu no potenciālajām teritorijām, uzņēmums TV3 norādīja "Arēna Rīga" apkārtni.

Līdz ar zonējuma maiņu un cenu celšanu "Rīgas satiksme" tiks pie papildu ieņēmumiem 1,3 miljonu eiro apmērā.

Savukārt pārmetumus par "Rīgas satiksmes" jaunievedumiem izteikusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Tās pārstāvis Dainis Locis raidījumam norādīja, ka "Rīgas satiksme" par izmaiņām nav pietiekami informējusi sabiedrību, tāpat pašvaldības uzņēmums nav iedzīvotājiem izskaidrojis iemeslus cenu celšanai.

Tāpat TV3 ziņu raidījums norāda, ka autostāvvietas izmaksas kaimiņvalstīs ir mazākas, kā arī mazāk par savas automašīnas novietošanu jāmaksā tādās pilsētās kā Berlīne un Parīze.

Jau ziņots, ka no 1.aprīļa mainīsies maksa par pašvaldības autostāvvietu izmantošanu, kā arī auto atstāšanas vietu zonējums.

Rīgas domes apstiprinātie grozījumi Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietu apsaimniekošanas un lietošanas saistošajos noteikumos" paredz, ka A zonas teritorijā par pirmo maksas autostāvvietas lietošanas stundu no 2015.gada 1.aprīļa būs jāmaksā 2,50 eiro, bet par katru nākamo stundu - trīs eiro. B zonas teritorijā par pirmo autostāvvietas lietošanas stundu būs jāšķiras no diviem eiro, bet par katru nākamo lietošanas stundu 2,50 eiro. C zonā par pirmo stundu būs jāmaksā 1,50 eiro, bet katra tālākā stunda maksās divus eiro. Savukārt D zonā par pirmo stundu būs jāmaksā 1,00 eiro, bet katra tālākā stunda maksās 1,50 eiro. Arī Vecrīgas, jeb R zonas teritorijā būs jāmaksā vairāk - par pirmo auto atstāšanas stundu būs jāmaksā 5 eiro, bet katra nākamā stunda izmaksās astoņus eiro.

Rīgas dome gada sākumā mainīja arī maksu sabiedriskā transporta biļetēm, paaugstinot to līdz 1,15 eiro par vienu biļeti, ja to pērk iepriekšpārdošanā, un līdz diviem eiro, ja to pērk pie transportlīdzekļa vadītāja. Paaugstinātas arī mēnešbiļešu cenas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!