Rīgas sabiedriskajā transportā bezbiļetniekus pilnībā izskaust nav iespējams, pauda pašvaldības uzņēmuma "Rīgas satiksme" preses sekretārs Viktors Zaķis.

"Pasažieru kategoriju, kuri apzināti nevēlas maksāt par braucienu, pilnībā izskaust nav iespējams, un ir jārēķinās, ka šī sabiedrības daļa pastāvēs. (..) Konstatēto bezbiļetnieku skaits mainās minimāli ar tendenci gan pieaugt, gan samazināties. Šīs svārstības ietekmē sezonālie apstākļi, laika apstākļi konkrētā dienā, dažādi masu pasākumi pilsētā u.c.," klāstīja Zaķis.

Vienlaikus viņš atzina, ka liela problēma ir bezbiļetnieku agresija pret biļešu kontrolieriem, kas arī bijis viens no iemesliem, kāpēc kopā ar kontrolieriem sabiedriskā transporta pārbaudēs piedalās apsardzes darbinieki. "Strādājot kopā ar kontrolieriem, apsardzes darbinieku uzdevums nav nodarboties ar biļešu kontrolieru pienākumu pildīšanu, bet gan nodrošināt sabiedrisko kārtību transportlīdzekļa salonā. Rūpējoties par pasažieru drošību un ērtībām, apsardzes darbinieki rūpējas, lai transportlīdzekļos neatrastos pasažieri, kuri traucē sabiedrisko kārtību, neievēro sabiedriskās kārtības normas un traucē drošu pārvietošanos. Gadījumos (un to nav maz), kad biļešu kontrolieri tiek apdraudēti no agresīvu pasažieru puses, apsardzes darbinieki var aizturēt šos indivīdus līdz policijas darbinieku ierašanās," pauda "Rīgas satiksmes" pārstāvis.

Taujāts, kādas ir izmaksas apsardzes darbinieku klātbūtnes nodrošināšanai biļešu kontrolēs, Zaķis norādīja, ka "Rīgas satiksmei" ir noslēgts kopējais līgums par apsardzes pakalpojumiem dažādos objektos, tostarp par apsardzi kopā ar kontrolieriem, tāpēc konkrētas izmaksas par apsardzes nodrošināšanu biļešu kontrolēs nosaukt ir ļoti sarežģīti.

"Rīgas satiksme" pērn pārvadāja 146,806 miljonus pasažieru, kas ir par 2,5% mazāk nekā 2014.gadā. Galvaspilsētas sabiedriskajā transportā 2015.gadā kopumā pieķerti 70 884 bezbiļetnieki, kas ir par 1,7% jeb 1247 bezbiļetniekiem mazāk gadu iepriekš.

"Rīgas satiksme" nodrošina Rīgā pasažieru pārvadājumus ar autobusiem, tramvajiem un trolejbusiem, kā arī apsaimnieko autostāvvietas pilsētas ielu malās. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Rīgas dome.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!