Foto: DELFI
Rīgas Zooloģiskā dārza svītraistaino kaķu lemuru ģimenē nākuši pasaulē dvīņi, un mazuli sagaidījuši arī pundurkalitriksi Letīcija un Monstro, kuri līdz šim zoodārzā nebija vairojušies, informē zoodārzs.

Zoodārzs atgādina - kad pirms vairāk kā desmit gadiem jauko, svītrastaino kaķu lemuru ģimenē piedzima pirmais mazulis, kurš drīz ieguva vārdu Streipiņš, tā bija teju vai sensācija. Nu jau lemuru ģimenes pieaugums ik ziemas beigās tiek uzskatīts par pašsaprotamu.

Taču šogad kaķu lemuru māte Seimure atkal prata pārsteigt – šoreiz laižot pasaulē ņiprus un dzīvelīgus dvīņus. Lemuriem tā neesot ikdienišķa parādība, norāda zoodārzs.

Savvaļā kaķu lemuri sastopami Madagaskarā. Pirmos trīs šīs sugas pārstāvjus uz Rīgas zoodārzu atveda no Kobes (Japānā) zoodārza 1996. gadā.

Lemuri Rīgas zoodārzā

Atšķirībā no lemuriem, pundurkalitriksi Letīcija un Monstro ar pēcnācējiem sevi līdz šim neapgrūtināja, tāpēc zoodārzam ir īpašs prieks par beidzot sagaidīto mazuli.

Dienvidamerikā dzīvojošos pundurkalitriksus pamatoti uzskata par pasaulē mazākajiem pērtiķīšiem - to svars ir 30 līdz 50 grami. Šie "sīkaļas" var pretendēt arī uz citu savdabīgu rekordu - to mazuļi piedzimstot sver vienu ceturto daļu no mātes svara! Salīdzinājumam - jaundzimušam cilvēkbērnam būtu jāsver 20 kilogramus.

Kopumā pagājušajā gadā mazuļi bijuši 132 sugu dzīvniekiem (aizpērn 119) un kopumā sagaidīts 1541 mazulis.

Vērtējot skaitļos, "visvaislīgākie" protams, bijuši abinieki – kolekciju papildinājuši 969 vardulēni, krupēni, tritonēni un citi 16 sugu abinieciņi, kuru skaits vienam vecāku pārim var būt daudzos desmitos vai pat simtos mērāms. Visnotaļ atbildīgi par sugas nākotni rūpējušies arī 14 sugu putni (80 mazuļi) un 35 sugu zīdītāji (156 mazuļi).

Rīgas zoodārzā veiksmīgi vairojušies arī dzīvnieki, kurus saskaitīt varētu būt pagrūti – 53 sugu bezmugurkaulnieku (kukaiņu, zirnekļu un gliemju) pēcnācējus vienkāršāk būtu uzskaitīt kilogramos.

Visai apjomīga 2010. gadā bijusi arī sadarbība ar citvalstu zoodārziem – uz Rīgas zoodārzu atvesti 83 sugu dzīvnieki, bet aizvesti 66 sugu pārstāvji.

Kopumā Rīgas zoodārza dzīvnieku sugu daudzveidība un skaits palicis gandrīz nemainīgs un šobrīd tajā mūit 408 sugu 3007 dzīvnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!