Foto: DELFI Aculiecinieks
Sadarbībā ar dokumentālo filmu kanālu "Viasat Nature" "Rīgas Zooloģiskā dārza" īpašumā ir nonākuši lielie dzīvnieku svari, ar kuru palīdzību turpmāk varēs nosvērt zoodārzā mītošos dzīvniekus, portālu "Delfi" informēja vērienīgajā pirkumā iesaistītie.

Svari iegādāti tādēļ, lai piepildītu sen lolotu ieceri - nosvērtu žirafes un pēcāk arī citus smagus zvērus, kas mīt "Rīgas Zooloģiskā dārzā". Plānots, ka Pika, Periskopa, Usmi un Kimi svaru varēs uzzināt 8.septembrī. Rīgas žirafes līdz šim nekad nav svērtas.

Zoodārzā stāsta, ka nosvērt žirafes nav tik vienkārši. Žirafes pēc dabas ir tramīgas un pārlieku pat piesardzīgas, tāpēc pie jaunām lietām ir grūti pierast.

"Piemēram, ja žirafu būrī ievietotu ābolu, dzīvnieki iespējami ilgi izvairītos no tuvošanās tam. Jautāsiet, vai ir tik būtiski nosvērt lielos dzīvniekus? Ir, jo pēc svara var spriest par tā veselības stāvokli," informē svēršanas projektā iesaistītie. Liekais svars un aptaukošanās ir ne tikai vizuāla nepilnība un psiholoģiska diskomforta cēlonis, bet arī nopietns riska faktors dažādu slimību izraisīšanā. Lai arī žirafu gremošanas sistēma ir ļoti efektīga, tā var iztikt ar mazāku daudzumu barības un ir jāuzmanās no pārbarošanas.

Zoodārzā stāsta, ka žirafe ir garākais zīdītājs, kā arī lielākais atgremotājs pasaulē, kura ar savu gandrīz pusmetru garo mēli spēj iztīrīt savas ausis, bez ūdens izdzīvot ilgāk nekā kamielis, bet spēka sitienam ir tik daudz, ka var noraut galvu lauvai. Ir noskaidrots, ka žirafes sirds sver aptuveni līdz 10 kilogramiem, bet kakls - līdz pat 225 kilogramiem.

Āfrikas savannas projekts zooloģiskajā dārzā paredz izveidot kopīgu mājvietu, kur žirafes, zebras, antilopes, degunragputni un citi savannas dzīvnieki dzīvotu iespējami dabiskākā vidē un ļautu apmeklētājiem ielūkoties savas dzīves ainās. Šis projekts, kas aizsākās līdz ar žirafu mājas atvēršanu 2007.gadā, paredz izveidot jauktu savannas dzīvnieku ekspozīciju 3000 kvadarātmetu lielā laukumā pie jau esošās žirafu mājas. Atbalstot šo projektu, dokumentālo filmu kanāls "Viasat Nature" ir ziedojis līdzekļus žirafu svaru iegādei, kas palīdzēs zoodārza darbiniekiem sekot līdzi dzīvnieku veselībai un attīstībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!