Patlaban Bolderājā plūdu dēļ no mājām tiek evakuēti un glābti cilvēki, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta preses sekretāre Solveiga Smiltene. Notikuma vietā - Birzes ielas rajonā - strādājot glābšanas dienesta darbinieki, kas aizņemtības dēļ centrālajam sakaru punktam vēl nav snieguši papildu informāciju, tādēļ sīkākas ziņas par evakuējamo cilvēku skaitu vēl nav.
Savukārt, Zvejas ielā, Vecdaugavā, applūduši māju pirmie stāvi un pagrabi, un ūdens turpina celties, informēja kāda iedzīvotāja. Kā stāstīja Vecdaugavas iemītniece, stundas laikā ūdens cēlies par vairākiem decimetriem, tas nāk iekšā pa pirmā stāva grīdas spraugām un durvīm. Pilnīgi pārplūdis pagrabs, jo kanalizācijas kolektori nevar uzņemt tādu ūdens daudzumu.

Vēl pirms stundas bija pārplūduši tikai šīs Vecdaugavas ielas namu dārzi, un iemītnieki neuztraucās par iespējamo evakuāciju. Pagaidām iedzīvotāji pauduši gatavību palikt māju otrajos stāvos un nevēlas atstāt savus mitekļus. Kā apliecināja notikumu aculieciniece, māju apkārtnē dežurē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki. Ieradusies arī avārijas dienesta brigāde, lai palīdzētu izsūknēt mājās ieplūdušo ūdeni.

Avārijas dienesti ziņo, ka sakarā ar iespējamajiem plūdiem nopietni ir apdraudēta to Rīgas iedzīvotāju drošība, kas dzīvo Daugavas lejtecē. Rīgā līdz plkst.10 ūdenslīmenis pie Daugavas ietekas jūrā bija paaugstinājies par 1 metru. Kritiskā Daugavas ūdens līmeņa robeža teritorijām upes lejasdaļā ir aptuveni 1,7 metri.

Valsts Hidrometeoroloģijas pārvaldes speciālisti prognozē, ka dienas laikā ūdens līmenis varētu paaugstināties par 1,4-1,6 metriem. Taču tuvākajās 3 stundās Rīgas ostā un pilsētā tas varētu celties līdz 1,6 un 1,9 metriem. Pilsētas vadība un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests kopīgi risina jautājumu par iespējamo evakuāciju nepieciešamības gadījumā.

Dažviet Latvijā šonakt novērota līdz pat 10 balles stipra vētra. Vēja brāzmas Latvijā sasniegušas ātrumu 20-25 metri sekundē, bet jūras piekrastē Ventspilī un Liepājā - 26-29 metri sekundē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!