Foto: EPA/LETA
Tuvojoties Rīgas Austrumu partnerības samitam, 19. un 20.februārī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) darba vizītē uzturēsies Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā. Rinkēvičs tiksies ar Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko, ārlietu ministru Vladimiru Makeju un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, kuri nodarbojas ar demokrātijas un cilvēktiesību jautājumiem, portālu "Delfi" informē ministrija.

Tāpat Minskas tikšanās darba kārtībā atvērts ir arī jautājums par prezidenta Aleksandra Lukašenko ielūgšanu uz Rīgas Austrumu partnerības samitu, apliecina ministra padomnieks komunikācijas jautājumos Mārtiņš Drēģeris.

"Vēlos uzsvērt, ka, runājot par ielūgumu Baltkrievijai uz Rīgas samitu, Eiropas Savienība (ES) un Baltkrievija kopīgi pieņems lēmumu par iespējamo pārstāvības līmeni, izejot no attiecību attīstības un dinamikas samita priekšvakarā, tajā skaitā demokrātijas, cilvēktiesību un likuma varas jomās. Šie jautājumi ir būtiska ES-Baltkrievijas attiecību sastāvdaļa, un progress šajās jomās, tai skaitā politieslodzīto atbrīvošana, ir ES-Baltkrievijas attiecību normalizācijas priekšnoteikums," skaidro ministra padomnieks.

Iepriekš, ņemot vērā cilvēktiesību pārkāpumus Baltkrievijā, attiecībā uz Lukašenko dalību samitā amatpersonas izturējušās rezervēti. Tā, piemēram, Eiropas Parlamenta (EP) ārlietu komitejas deputāte Sandra Kalniete (V) portālam "Delfi" Strasbūrā norādīja, ka diez vai Eiropas līderi vēlētos samita laikā "atrasties vienā fotogrāfijā ar Lukašenko", kurš tiek apsūdzēts cilvēktiesību pārkāpumos.

Jau vēstīts, ka ārzemju mediju informācija liecina – Baltkrievija ir ieinteresēta vīzu režīmu liberalizācijā. Kā ziņo viens no vadošajiem Eiropas ziņu medijiem "Euobserver", Rīgas Austrumu partnerības samita laikā varētu tikt panākta vienošanās par ievērojamiem ES un Baltkrievijas vīzu režīma atvieglojumiem. Tas gan tiktu darīts ar nosacījumu, ka Baltkrievija atbrīvo no apcietinājuma politieslodzītos.

Ārlietu ministrija portālam "Delfi" šādu "apmaiņas darījuma" informāciju noliedza.

Vīzu režīma atvieglojumi gan ir darba kārtībā. Kā liecina ministrijas sniegtā informācija, Baltkrievijā varētu tikt pārrunāta arī sadarbība robežu pārvaldības jautājumos.

Šobrīd starp ES un Baltkrieviju notiek sarunas par "Nolīguma starp ES un Baltkrieviju par vīzu atvieglotu izsniegšanu", kas abpusēji noteiktu vienkāršotas vīzu izsniegšanas procedūras, skaidro ministrija.

Tāpat amatpersonas Minskā plāno apspriest aktuālos reģionālos jautājumus, tostarp situāciju Ukrainā, savukārt galvenā uzmanība tiks veltīta ES un Baltkrievijas attiecībām un tālākajiem soļiem to stiprināšanā Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā. Ņemot vērā to, ka Austrumu partnerība, tai skaitā ar Baltkrieviju, ir viena no Latvijas prezidentūras prioritātēm, Latvija ir ieinteresēta panākt progresu ES-Baltkrievijas attiecībās, īpaši mobilitātes jautājumos, norāda ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!