Foto: LETA

Trešdien Tokijā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tikās ar Japānas ārlietu ministru Fumio Kišidu (Fumio Kishida), parlamentāro viceministri Miki Jamadu (Miki Yamada) un Japānas–Latvijas parlamentārās sadraudzības grupas vadītāju Hirofumi Nakasoni (Hirofumi Nakasone), kura laikā aicinājis aktivizēt Baltijas, Ziemeļvalstu un Japānas sadarbību, portālam "Delfi" pavēstīja Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa.

Kā informē Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa, tikšanās notikusi, lai stiprinātu divpusējo sadarbību, tostarp veicinātu politisko dialogu, ekonomiskās attiecības, sadarbību kultūras, izglītības, attīstības sadarbības un kiberdrošības jomās, kā arī reģionālos un drošības politikas jautājumus.lai stiprinātu divpusējo sadarbību, tostarp veicinātu politisko dialogu, ekonomiskās attiecības, sadarbību kultūras, izglītības, attīstības sadarbības un kiberdrošības jomās, kā arī reģionālos un drošības politikas jautājumus.

Tikšanās laikā ar Japānas ārlietu ministru tika pārrunāta Japānas iniciatīva sadarboties Baltijas un Ziemeļvalstu (NB8) + Japāna formātā. Rinkēvičs informēja, ka Latvija kā 2016. gadā NB8 koordinējošā valsts ir atvērta Japānas sadarbības ierosinājumiem, tos apspriedīs ar NB8 partneriem. "Mēs vēlamies turpināt aktīvu politisko dialogu ar Japānu, kas ietvertu praktisku atbalstu Austrumu partnerības un Centrālāzijas valstīm," sacīja ministrs.

Ministrs izteica arī vēlmi tuvākajā laikā noslēgt konvenciju starp Latviju un Japānu par izvairīšanos no dubultās aplikšanas ar nodokļiem. Japāna nākusi klajā ar priekšlikumu turpināt sarunas par šādas konvencijas noslēgšanu ar visām Baltijas valstīm. „Latvija ir ieinteresēta un atbalsta sarunu uzsākšanu Japānas piedāvātajā četrpusējā formātā, kas veicinātu investīciju un tirdzniecības apjoma palielināšanu starp abiem reģioniem," pauda Rinkēvičs.

Runājot par situāciju Austrumukrainā un drošības situāciju reģionā, ministrs pauda pārliecību, ka Eiropas Savienībai (ES), Japānai, ASV un Kanādai ir jāsaglabā vienota un stingra nostāja attiecībā pret Minskas vienošanās izpildi. „Minskas vienošanās izpilde ir priekšnoteikums drošības situācijas stabilitātei visā reģionā un Eiropā, tādēļ ir būtiska vienota Eiropas Savienības, Japānas un visu sabiedroto valstu nostāja šajā jautājumā. Vienlaikus mums visiem kopā ir jāatbalsta Ukrainas reformu process," uzsvēra Rinkēvičs.

Ārlietu ministrs izteica cerību, ka tiks panākta ES un Japānas vienošanās par ES - Japānas Pamatnolīguma (Strategic Partnership Agreement) un Brīvās tirdzniecības līguma (Free Trade Agreement) nosacījumiem, un tie tiks noslēgti, tādējādi palīdzot aktīvākai tirdzniecības attīstībai starp reģioniem.

Ministrs pateicās Kišidam par Japānas līdzšinējo atbalstu Latvijas pievienošanās Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD), kā arī apsveica Japānu ar ievēlēšanu ANO Drošības padomē. Rinkēvičs uzaicināja Japānas ārlietu ministru apmeklēt Latviju.

Tikšanās laikā ar Japānas parlamentāro viceministri Jamadu, Rinkēvičs pārrunāja sadarbību starptautiskajās organizācijās un aktuālo starptautisko situāciju, īpaši Japānas sadarbību ar Ķīnu, Koreju, tostarp situāciju Austrumķīnas un Dienvidķīnas jūrās. Amatpersonas bija vienisprātis par nepieciešamību veikt reformas ANO Drošības padomē, lai tā spētu efektīvi reaģēt uz 21. gadsimta starptautiskajiem izaicinājumiem.

Sarunā ar Japānas-Latvijas parlamentārās sadraudzības grupas vadītāju Nakasoni, ministrs apliecināja vēlmi stiprināt ekonomiskās sadarbības saites, īpaši tādās jomās kā loģistika, kokrūpniecība, informācijas tehnoloģijas, farmācija, dizains un tūrisms. Nakasone savukārt pauda atzinību par līdzšinējiem īstenotajiem Japānas un Latvijas kultūras projektiem, īpaši 2014. gadā, kad Rīga bija Eiropas kultūras galvaspilsēta un Rīgā norisinājās Pasaules koru olimpiāde. Abas amatpersonas atzīmēja straujo Japānas tūristu skaita pieaugumu Latvijā, kas pērn palielinājās par 73,6%, un to būtu nepieciešams attīstīt arī turpmāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!