Foto: LETA

Otrdien ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Ņujorkā tikās ar Apvienoto Nāciju (ANO) ģenerālsekretāra vietnieku politiskajos jautājumos Džefriju Feltmanu (Jeffrey Feltman), lai pārrunātu Latvijas pozīciju saistībā ar konfliktiem Eiropas Savienības (ES) austrumos un dienvidos, kā arī ANO lomu Sīrijas konflikta noregulējumā.

Abas amatpersonas bija vienisprātis, ka sadarbība starp ANO un ES ietvaros ir laba, īpaši humanitārajos un attīstības sadarbības jautājumos.

Ministrs pauda viedokli, ka situācija Ukrainas austrumos nav iepriecinoša, kas rada arī jaunus izaicinājumus ANO. "Drošības situācija Ukrainas austrumos atkal ir saasinājusies. Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas misija saskaras ar pārvietošanās ierobežojumiem no separātistu puses. Aicinu ANO aktīvāk iesaistīties Ukrainas konflikta noregulējumā," sacīja ministrs.

Runājot par bēgļu krīzi Eiropā, Rinkēvičs pauda pārliecību par nepieciešamību rast ilgtermiņa risinājumus migrācijas pamatcēloņiem, īpaši pievēršoties politiskās, ekonomiskās un sociālās situācijas stabilizācijai ES kaimiņu reģionos. "Ja netiks rasti adekvāti risinājumi, bēgļu krīze var kļūt par eksistenciālu jautājumu arī pašai Eiropas Savienībai," uzsvēra ministrs.

Attiecībā uz konflikta noregulējumu Sīrijā, ministrs pauda atbalstu starptautiskās sabiedrības un ANO centieniem nodrošināt Sīrijas krīzes politisku risinājumu. "Ir apsveicama ASV un Krievijas panāktā vienošanās par pamieru Sīrijā, taču ir vienlīdz būtiski, lai šis pamiers nepaliek tikai kā apņemšanās uz papīra," tikšanās nobeigumā sacīja Rinkēvičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!