Foto: LETA

22. martā Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs uzstājās ar uzrunu Briseles foruma panelī par Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerību, kur uzsvēra, ka 2015. gada maijā plānotajam Rīgas samitam jākļūst par Austrumu partnerības politikas reformas sākumu.

"Austrumu partnerības politikā ir nepieciešama diferenciācija, ņemot vērā katra partnera vēlmes, tai skaitā - jādod ES dalības perspektīva valstīm, kas to vēlas un ir tam gatavas", norādīja Rinkēvičs.

Ministrs arī uzsvēra, ka nākotnē nepieciešama daudz ciešāka Amerikas Savienoto Valstu iesaiste un sadarbība Austrumu partnerības politikā, padarot to par Eiroatlantisko austrumu partnerību. Vienlaikus ministrs Rinkēvičs, saistībā ar notikumiem Ukrainā, vērsa uzmanību uz Krievijas īstenoto propagandu, stingri norādot, ka tā nav pieņemama, vēsta Ārlietu ministrijas Preses dienests.

Ministrs atgādināja, ka pēc Asociācijas līgumu parakstīšanas, kas sevī ietver padziļinātas un visaptverošas brīvās tirdzniecības telpas izveidi, ļoti svarīga ir šo līgumu praktiskā ieviešana. Šajā posmā lielam atbalstam ir jānāk no ES dalībvalstīm. Rinkēvičs informēja, ka arī Latvija ir gatava sūtīt pieredzējušus ekspertus uz Moldovu, lai sniegtu pieredzi Asociācijas līguma īstenošanā.

Briseles foruma ietvaros Rinkēvičam notika tikšanās ar Gruzijas valsts ministru Eiropas un Eiroatlantiskās integrācijas lietās Aleksi Petriašvili.

Sarunas laikā Rinkēvičs pauda atbalstu ES Gruzijas Asociācijas līguma parakstīšanai līdz šī gada jūnijam, kas kalpos par stingru politisko signālu. Rinkēvičs arī uzsvēra, ka tām Austrumu partnerības valstīm, kas redz sevi kā daļu no ES vērtībām un ir gatavas īstenot visas nepieciešamās reformas, jāpiedāvā perspektīva ciešākai integrācijai Eiropas Savienībā.

Rinkēvičs novērtēja Gruzijas sasniegto progresu vīzu liberalizācijas darbības plāna izpildē, vienlaikus aicinot turpināt pieņemt visus nepieciešamos likumus drošības un robežu pārvaldības jomās. Ministrs arī augstu novērtēja Gruzijas līdzšinējos reformu centienus tās sadarbībā ar NATO. Sarunas noslēgumā Petriašvili pateicās par Latvijas atbalstu Gruzijas Eiroatlantiskās integrācijas centienos, augstu novērtējot Latvijas lomu Austrumu partnerības politikas stiprināšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!