Foto: F64

Ceturtdien ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) ticies ar NATO spēku virspavēlnieku Eiropā ģenerāli Kērtisu Skaparoti un pārrunājis NATO kaujas grupas izvietošanu Latvijā un iespējamos turpmākos kolektīvās aizsardzības pasākumus, portālu "Delfi" informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Tikšanās notikusi, lai pārrunātu gatavošanos NATO samitam jūlijā Briselē.

Ministrs uzsvēris, ka alianse ir daudz paveikusi NATO klātbūtnes Baltijas valstīs nodrošināšanā un gaidāmajā samitā darbs jāturpina.

Amatpersonas pārrunājušas NATO kaujas grupas izvietošanu Latvijā un iespējamos turpmākos kolektīvās aizsardzības pasākumus. Skaparoti norādījis uz Latvijas īsā laikā paveikto progresu, nodrošinot NATO kaujas grupas uzņemšanu, norāda ministrija.

"NATO valstu bataljonu esat ļoti veiksmīgi iekļāvuši savu spēkā sastāvā," citējot ģenerāli, pauž ĀM.

Savukārt Rinkēvičs apstiprinājis Latvijas atbalstu NATO modernizācijas procesam, lai attīstītu spējas reaģēt uz aktuālajiem drošības izaicinājumiem pasaulē. Īpaši izcelta NATO komandstruktūras pielāgošana, militārā mobilitāte un NATO aizsardzības plānošana.

Vienlaikus abas amatpersonas atzīmējušas, ka tikšanās notiek zīmīgā laikā, jo šajās dienās aprit 69 gadi kopš alianses nodibināšanas un 14 gadi kopš Latvijas iestāšanās NATO.

ASV ģenerālis Kērtis Skaparoti ir NATO militāro spēku virspavēlnieks Eiropā kopš 2016. gada maija. Vienlaikus viņš ir arī ASV militāro spēku Eiropā komandieris un iepriekšējo reizi vizītē Latviju apmeklēja 2017. gada martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!