Foto: Saeimas administrācija

Uzstājoties ikgadējās Saeimas ārpolitikas debatēs un komentējot deputātu paustos viedokļus par starptautiskajiem notikumiem, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) aicināja runātājus rūpīgāk pārbaudīt paustos faktus. Īpaši to darīt Rinkēvičs aicināja vienu no opozīcijas līderēm Ingunu Sudrabu (NSL).

Debatēs Sudraba sacīja, ka nav noslēpums - no Austrumu partnerības Rīgas samita, piemēram, Gruzijas un Ukrainas pārstāvji aizbrauca neapmierināti, jo rezultāts, uz kuru viņi cerēja - lēmums par bezvīzu režīmu ar Eiropas Savienību (ES) - netika pieņemts.

"Turpretī mūsu ministrija, kā liecina ziņojums, ir apmierināta, jo "notika vairākas nozīmīgas diskusijas un ministru līmeņa tikšanās". Par to, ko tās deva mūsu valstij un tās iedzīvotājiem, autori klusē," sacīja Sudraba.

"Nu, jāsaka, Sudrabas kundze, es atcerējos arī jūsu pagājušā gada runu. Un man pat jāsaka tā, ka, ja pagājušogad jūs kaut kā mēģinājāt aicināt ratificēt Igaunijas un Latvijas jūras robežlīgumu, kas bija izdarīts jau 1996.gadā, tad šoreiz jūs kaut kā kritizējāt Rīgas samitu, kurā principiāli politiski tika nolemts tas, kas arī tagad notiek. Un tas ir vīzu liberalizācijas režīms. Tā kā es domāju, ka, pirms runāt, vajadzētu pārbaudīt faktus," viņas teikto komentēja ministrs.

Ziņots, ka Rinkēvičs nepatiesu faktu izmantošanu Sudrabai parmeta arī pērn.

Saeimā otrdien norisinās ikgadējās ārpolitikas debates, kurās deputātiem par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un ES jautājumos ziņo ārlietu ministrs.

Šā gada ziņojumā īpaši uzsvērts, ka 2015. gadā Latvija un Eiropa saskārās ar nekontrolētu migrācijas krīzi, Krievijas agresiju Ukrainā un konfliktu Sīrijā. Kā ziņojuma secinājums norādīts, ka Latvijas interesēs ir stiprināt NATO kolektīvo spēku un intereses. Savukārt, kā viena no 2016. gada prioritātēm, stiprinot Latvijas ārpolitikas pozīcijas, uzsvērta kiberdrošība.

Ārlietu ministra iesniegtais ziņojums par paveikto un iecerēto valsts ārpolitikā pieejams šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!