Foto: DELFI

"Ja Krievija agresīvi vērsīsies pret Ukrainu, domāju, ka saspīlējums būs milzīgs un pasākumi tiks ieviesti," Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Viņš minēja, ka tiek runāts par militārās palīdzības sniegšanu Ukrainai. "Ja Krievija agresīvi vērsīsies pret Ukrainu, domāju, ka saspīlējums būs milzīgs un pasākumi tiks ieviesti," atzina ministrs. Viņš gan sacīja, ka grūti izspriest, "kādi vēji ņems virsroku".

Rinkēvičs minēja, ka Krievija var īstenot ne tikai plašu iebrukumu, bet mazākus uzbrukumus, piemēram, hibrīdkara formā, kas arī var ietekmēt drošību. Viņš atzina, ka tieši šādiem scenārijiem gan NATO, gan ES ir jāpievērš lielāka uzmanība.

Ārlietu ministrs sacīja, ka plaša mēroga sankcijas Krievijai ietekmēs ekonomiku arī Latvijā, un tas ir neizbēgami, tomēr ir jāizdara izvēle par drošību un to, kādā veidā nodrošinām savu neatkarību.

Rinkēvičs sprieda, ka pēc nākamnedēļ notiekošajām sarunām starp ASV un Krieviju, kā arī starp NATO un Krieviju varēs skaidri saprast, kā situācija tālāk attīstīsies.

"Ir pilnīgi skaidrs, ka Krievijas prasībās ir vairākas pilnīgi nepieņemamas lietas, kas tiks noraidītas, man par to nav šaubu. Tās ir, pirmkārt, Krievijas veto tiesības uz NATO paplašināšanos. Ironiskā kārtā Krievija tik ļoti cīnās pret Ukrainas uzņemšanu NATO, ka šobrīd ir izraisījusi tradicionāli samērā neitrālu valstu reakciju," sacīja ārlietu ministrs, kā piemēru minot Somiju.

"Ir iespējas sarunām [ar Krieviju] par informācijas apmaiņu, militārām mācībām, dažāda veida uzticību veicinošām lietām. Iespējams runāt par stratēģiskā un parastā bruņojuma kontroles pasākumiem, bet to, cik diplomātija ir spējīga risināt šos jautājumus, labāk būtu pakomentēt nākamās nedēļas beigās vai aiznākamās nedēļas sākumā, kad redzēsim, cik reāla ir Krievijas vēlme vispār runāt, un cik tas ir mēģinājums veidot sabiedrisko attiecību kampaņu. Tad varbūt būs iespējams spriest, kādus tālākos soļus nepieciešams spert aliansei, Eiropas Savienībai, citām organizācijām," sprieda Latvijas ārlietu ministrs.

"Mēs dzirdējām par ekonomiskajām sankcijām, ko gatavo ASV. (...) Tīri no ekonomisko pasākumu viedokļa, sankciju pakete izskatās samērā iespaidīga. Man tomēr gribētos cerēt, ka veselais saprāts Krievijā ņems virsroku," sacīja Rinkēvičs, minot, ka ārpus sankcijām ir iespējama NATO spēku klātbūtnes pastiprināšana reģionā.

Runājot par situāciju uz Latvijas–Baltkrievijas robežu, Rinkēvičs minēja iespēju par sankciju paplašināšanu: "Ja novembrī mēs daudz runājām, kas notiek uz Lietuvas–Baltkrievijas vai Polijas–Baltkrievijas robežas, tad šobrīd relatīvi lielāks spiediens ir uz mūsu robežas. Tas, ka nesen tika ieviesta piektā sankciju pakete parāda, ka ES turpinās šo rīcību, bet, atkarībā no situācijas attīstības, es neizslēdzu arī sestās sankciju paketes ieviešanu šī gada pirmajos mēnešos," sprieda ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!