Foto: LETA

Nepieciešams strādāt pie tā, lai migrantus, kuri nekvalificējas bēgļa statusam, būtu iespējams ātrāk nosūtīt atpakaļ, pirmdien žurnālistiem teica ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Komentējot izskanējušo informāciju, ka jaunākais Eiropas Komisijas (EK) piedāvājuma variants paredz, ka Latvijai būs jāuzņem 526 patvēruma meklētāji, ministrs akcentēja, ka sākotnēji nepieciešams sagaidīt EK prezidenta Žana Kloda Junkera plānu. Ministrs atgādināja, ka Latvija iestājas pret jebkurām obligātām bēgļu kvotām. Tajā pašā laikā Rinkēvičs vērsa uzmanību uz to, ka par šo jautājumu būs jālemj valdībai.

Rinkēvičs arī pauda nožēlu, ka bieži vien migranti tiek dalīti kā nedzīvas lietas, aizmirstot to, ka tie ir cilvēki. Tāpat Rinkēvičs atgādināja, ka skaits, cik migrantu katrai valstij būtu jāieņem ir rosinājums, par kuru lemj katra valsts atsevišķi.

Pirmdien Valsts prezidents Raimonds Vējonis tikās ar premjerministri Laimdotu Straujumu ("Vienotība"), Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci (Nacionālā apvienība), ārlietu ministru Rinkēviču ("Vienotība"), kā arī Saeimas Ārlietu komisijas vadītāju Ojāru Ēriku Kalniņu ("Vienotība"). Amatpersonu tikšanās mērķis bija pārspriest aktuālos ārpolitikas jautājumus tâ saucamā "lielā āpolitikas piecinieka" ietvaros.

Medijos izskanējis, ka jaunais migrantu sadales plāns paredz, ka Baltijas valstīm un dažām Dienvideiropas valstīm tiks ļauts uzņemt mazāk patvēruma meklētāju. Savukārt citas valstis, piemēram, Vācija, Francija, Spānija un Polija uzņems vairāk migrantu.

Laikraksta "De Volkskrant" rīcībā esošā informācija liecina, ka Igaunija būs jāuzņem 373 migranti, bet Lietuvai būs jāuzņem 780 migranti. Jaunākais piedāvājums paredz, ka mazāk nekā Latvijai migranti būs jāuzņem Maltai (133), Kiprai (274) un Luksemburgai (440).

Iepriekš valdība vienojās, ka Latvija brīvprātīgā kārtā uzņems 250 patvēruma meklētājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!