Foto: LETA

Piektdien darba vizītē Rīgā Kanādas aizsardzības ministra Hardžita Singa Sadžana ticies ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (V) un abas puses pārrunājušas NATO Varšavas un Velsas samitu laikā pieņemto lēmumu īstenošanu un līdzšinējo abu valstu sadarbību, portāls "Delfi" uzzināja Ārlietu ministrijā.

Ārlietu ministrs izteicis pateicību Kanādai par tās NATO Varšavas samitā paziņoto lēmumu uzņemties NATO vadošās valsts lomu sabiedroto kaujas grupas izvietošanā Latvijā. "Latvija aktīvi strādā, lai uzņemtu Kanādas bruņotos spēkus," apliecinājis ministrs. Tāpat ministrs izteicis gandarījumu arī par citu NATO dalībvalstu pausto gatavību nosūtīt savus karavīrus drošības stiprināšanai uz mūsu valsti, ko nule notikušajā NATO aizsardzības ministru sanāksmē apliecināja Albānija, Itālija, Polija un Slovēnija.

Rinkēvičs uzsvēris, ka Varšavas un Velsas samitā pieņemtie lēmumi ir atbilstoša atbilde šī brīža drošības izaicinājumiem reģionā. Kanādas aizsardzības ministrs apliecinājis, ka Kanādas drošība ir cieši saistīta ar tās Eiropas partneru drošību, tāpēc Kanāda tās spēku klātbūtni Latvijā uztver ne tikai ieguldījumu alianses kopējā, bet arī savā drošībā.

Vienlaikus abas puses atzīmējušas, ka, ņemot vērā pēdējā laika pastiprinātās Krievijas militārās aktivitātes, svarīgi arī turpmāk uzturēt konstruktīvu dialogu ar Krieviju, lai izvairītos no situācijas saspīlējuma.

Puses bijušas vienisprātis, ka līdz ar Kanādas spēku ierašanos Latvijā būs svarīgi rīkot kopīgus publiskās diplomātijas pasākumus, kuros sabiedrībai tiktu skaidroti pozitīvie ieguvumi no sabiedroto bruņoto spēku uzturēšanās reģionā.

Pārrunājot Eiropas Savienības (ES) un Kanādas sadarbību, Rinkēvičs paudis gandarījumu par ES dalībvalstu starpā panākto vienošanos par atbalstu ES un Kanādas brīvās tirdzniecības līguma CETA parakstīšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!