Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Francijas prezidents Emanuels Makrons paudis solījumu pārskatāmā nākotnē apmeklēt Latviju, un tas varētu notikt šī gada nogalē vai nākamā gada sākumā, informēja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Ministrs šobrīd atrodas Francijā, kur piedalās Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Ministru padomes ikgadējā sanāksmē, bet trešdien tikās ar Francijas prezidentu. Rinkēvičs skaidroja, ka saruna bijusi par ļoti plašu jautājumu spektru, piemēram par abu valstu divpusējiem jautājumiem un Latvijas un Francijas nesen parakstīto stratēģiskās partnerības rīcības plānu, kas paredz, piemēram, franču valodas apmācību Latvijas ierēdņiem, jo pēc "Brexit" franču un vācu valodas loma pieaugšot.

Tāpat ticis runāts par sadarbību aizsardzības jomā, sevišķi Eiropas aizsardzības sadarbības stiprināšanu un par cīņu pret hibrīdapdraudējumu, ņemot vērā Francijas pieredzi vēlēšanu laikā. Puses arī ļoti daudz runājušas par Eiropas Savienības (ES) nākotnes jautājumiem, eirozonas reformu, digitālo nodokļu ieviešanu Eiropā un ES daudzgadu budžeta jautājumiem.

"Sarunā par ES daudzgadu budžetu uzsvērām savas prioritātes, ka nepieciešams izlīdzināt dzīves līmeni ES, kohēzijas un lauksaimniecības politiku. Daudz runājām arī par to, kā veidojas ES un ASV attiecības, kur redzam daudzu diskusiju objektus, piemēram, tirdzniecības attiecības, Irāna un tās kodolprogramma, kā arī klimata jautājumi. Uzskatām, ka par spīti visam ir jāmeklē kopsaucējs ar ASV, tajā pašā laikā stiprinot arī ES spējas," teica Rinkēvičs, piebilstot, ka diskusija ar Makronu bijusi ļoti koncentrēta un par ļoti plašu jautājumu spektru.

Ar Francijas prezidentu tikās arī Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), kurš Makronam paudis gandarījumu par teicamajām Latvijas un Francijas attiecībām. Premjers norādījis, ka Latvijas, Igaunijas un Lietuvas prezidentu tikšanās ar Makronu Parīzē šā gada aprīļa sākumā ir bijis augstākā līmeņa apliecinājums Baltijas valstu partnerībai ar Franciju. Simboliski, ka tas noticis Baltijas valstu valstiskuma simtgades gadā.

Abas puses bija vienisprātis par nepieciešamību veicināt Latvijas un Francijas ekonomisko sadarbību. Atzinīgi tika novērtētas Latvijas ekonomiskās sadarbības iespējas ar Francijas Lielo uzņēmumu asociāciju MEDEF.

Gan Rinkēvičs, ga Kučinskis uzturas Parīzē, lai piedalītos OECD Ministru padomes sanāksmē, kur prezidē Francija, savukārt, Latvijai un Jaunzēlandei ir uzticēti tās vicepriekšsēdētāju pienākumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!