Foto: LETA

Tādi notikumi kā Krievijas agresija Ukrainā un tā dēvētās Islāma valsts (IS) īstenotais terors ir dramatiski mainījuši drošības situāciju pasaulē, tādēļ NATO dalībvalstu un kandidātvalstu tikšanās NATO samitā ir skaidrs signāls par alianses "atvērto durvju" politikas turpināšanu, savā uzrunā NATO sanāksmē norādīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Kā informēja Ārlietu ministrijā, Rinkēvičs ārlietu ministru sanāksmē apsveica Bosniju un Hercegovinu, Gruziju, Maķedoniju un Melnkalni gan ar paveikto, gatavojoties NATO, gan ar nozīmīgo ieguldījumu starptautiskajā drošībā.

"Šajos apstākļos NATO dalībvalstu un kandidātvalstu tikšanās NATO samitā ir skaidrs signāls par alianses "atvērto durvju" politikas turpināšanu, un tas jāņem vērā visiem, kas cenšas destabilizēt starptautisko drošību," uzsvēra ministrs.

Politiķa skatījumā jaunu dalībvalstu uzņemšanai jānotiek atbilstoši trijiem pamatprincipiem. Pirmkārt, kandidātvalstu progresam, tuvinoties NATO, ir jābūt tieši atkarīgam no to sasniegumiem un paveiktā. Otrkārt, jaunu dalībvalstu uzņemšanai jāstiprina alianses drošība. Treškārt, nevienai valstij ārpus NATO nav tiesību uz veto jaunu biedru uzņemšanai.

Samita laikā Rinkēvičs mudināja kandidātvalstis turpināt iesāktās politiskās un aizsardzības jomas reformas. Ministrs arī izteica Latvijas atbalstu un gatavību sadarboties ar visām kandidātvalstīm reformu īstenošanā, kā arī aktuālo drošības izaicinājumu risināšanā.

Rinkēvičs NATO galotņu sanāksmes laikā tikās ar Austrālijas ārlietu ministri Džūliju Bišopu, paužot pateicību Austrālijai par tās ieguldījumu, cenšoties panākt Ēģiptē notiesātā žurnālista Latvijas un Austrālijas pilsoņa Pētera Grestes atbrīvošanu. Tāpat tikšanās laikā ministrs atzīmēja labo sadarbību starp Latvijas un Austrālijas diplomātiskajiem dienestiem šajā lietā un informēja par savām aktivitātēm, iesaistot šī jautājuma risināšanā Eiropas Savienības (ES) augsto pārstāvi Ketrinu Eštoni, kā arī ES dalībvalstu un citu valstu pārstāvjus.

Abi ministri bija vienisprātis par nepieciešamību panākt pēc iespējas ātrāku tiesas apelācijas instances spriedumu un vienojās par abu valstu rīcības ciešu koordināciju Grestes lietā arī turpmāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!