Foto: LETA

Pasaules valstīm ir jāpanāk Sīrijas konflikta noregulējums, pretējā gadījumā migrācijas problēmas var kļūt tik lielas, ka pērn vasarā sākusies iespaidīgā bēgļu un ekonomisko migrantu plūsma uz Eiropu šķitīs vien klusuma periods, sacīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V), kurš šajās dienās piedalās Minhenes drošības konferencē, kuras galvenais sarunu temats ir cīņa pret terorismu.

Ministrs pastāstīja, ka konferences dalībnieki ar piesardzīgu optimismu uzņēmuši ziņu, ka starptautiskajai Sīrijas atbalsta grupai, kurā ir 17 valstis, piektdien sarunās Minhenē izdevies vienoties par ambiciozu plānu karadarbības pārtraukšanai Sīrijā nedēļas laikā. Politiķis atzīmēja, ka šāda vienošanās rada prieku, taču tā vēl ir jāīsteno, bet tikmēr joprojām redzams, ka bombardēšana Sīrijā turpinās.

Pēc Rinkēviča stāstītā, cīņa pret "Daesh" ("Islāma valsts") un terorismu ir vienojošais visās Minhenes konferences runās un sarunās, un visi - gan Rietumi, gan Krievija un Arābu valstis - apzinās, ka terorisms ir drauds visiem, tomēr diskusijas arī rāda, cik dažādās pasaulēs visas šīs puses dzīvo, kas attiecīgi kavē noregulējumu panākšanu.

Rinkēvičs uzsvēra, ka sekmīgai cīņai pret terorismu būtu panākt miers Sīrijā un arī politisks noregulējums Lībijā. Ja visas puses apvienotu spēkus, teroristu pozīcijas tiktu būtiski iedragātas, taču "nelaime ir viena", ka šo vienotību neizdodas panākt. Vārdos visi ir pret terorismu un par mierīgu noregulējumu, bet tajā pat laikā Sīrijā turpina krist bumbas un ne jau tikai pa teroristu pozīcijām, bet arī pa mēreno opozīciju, un šādi apstākļi nesekmē reālas miera sarunas, atzīmēja Latvijas politiķis.

Ja pamiera sarunas nenonāks līdz konkrētam rezultātam, terorisma problēmas pasaulē nemazināsies un migrācija atsāksies ar jaunu sparu, ir pārliecināts Rinkēvičs.

Kā ziņots, šajā nedēļas nogalē notiek 52.Minhenes drošības konference, kuras galvenie sarunu temati ir teroristu grupējuma "Daesh" radītie draudi, kiberdrošība, kā arī migrantu krīze.

Ikgadējā Minhenes konferencē tiekas valstu vadītāji, aizsardzības un ārlietu ministri, kā arī viedokļu līderi un speciālisti, lai runātu par iespējām konfliktu risināšanā, par sadarbību un starptautiskā dialoga veicināšanu, kā arī par esošajiem un gaidāmajiem drošības izaicinājumiem. Konferencē Latviju pārstāv Rinkēvičs un aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!