Gadījumā ja Eiropas Savienības valstīm neizdosies panākt vienošanos par bēgļu proporcionālu uzņemšanu visās bloka valstīs, pastāv iespēja, ka tiks atjaunotas Šengenas zonas valstu robežas, pirmdien LTV raidījumā "Rīta panorāma" teica ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Viņa vērtējumā šis ir pārbaudījums ES identitātei, kas ir vēl nopietnāk tādēļ, ka situācija Ukrainā vēljoprojām kritiska.

Ministrs izvairījās no jautājuma par to, vai Latvijai varētu nākties uzņemt ap 2000 bēgļiem iepriekš apstiprināto 250 cilvēku vietā, uzsverot, ka tas ir tikai priekšlikums, kas ir jāizskata gan ES institūcijās, gan nacionālajās valdībās.

Rinkēvičs skaidroja, ka pašlaik Eiropa saskaras ar lielāko migrācijas vilni kopš Otrā pasaules kara, un pašlaik starp ES rietumu un austrumu valstīm izveidojusies plaisa attieksmē pret bēgļu uzņemšanu.

Valstsvīra redzējumā diskusijas par bēgļiem valstu starpā mēdz būt nekonstruktīvas, pārmetot uzlidojumus Lībijai vai izskanot pieļāvumiem par iemaksu ES budžetā pārtraukšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!