Foto: LETA

Tuvojoties Rīgas samitam, ir vērojama Krievijas retorikas palielināšanās pret Austrumu partnerību, tāpēc samits Rīgā būs vēsturisks izaicinājums Eiropas Savienībai (ES) un tās partnervalstīm, uzskata ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Rinkēvičs piedalījās Ziemeļvalstu un Baltijas valstu (NB8) ārlietu ministru sanāksmē, kur diskutēja par jautājumiem, kas saistīti ar enerģētikas drošību, stratēģisko komunikāciju un neatkarīgu mediju vidi, ES Austrumu partnerību, kā arī situāciju Ukrainā.

Uzrunājot klātesošos, Latvijas ārlietu ministrs uzsvēra, ka Austrumu partnerības samitā Rīgā ir svarīgi nodrošināt augstu politisko pārstāvību, tajā skaitā, ārlietu ministru piedalīšanos.

"Tuvojoties Rīgas samitam, ir vērojama Krievijas retorikas palielināšanās pret Austrumu partnerību, tāpēc Austrumu partnerības samits Rīgā būs vēsturisks izaicinājums un vienlaikus jautājums būt vai nebūt pašai partnerībai turpmāk. Samitā ir jāsniedz skaidra un reālistiska valoda, piemēram, mobilitātes jomā Gruzijai un Ukrainai. Partnervalstis ar lielām cerībām raugās uz Rīgas samitu, kas ir arī saprotami, tādēļ ir jārod saprātīgs kompromiss par Rīgas deklarācijas valodu," sacīja Rinkēvičs.

Runājot par situāciju Ukrainas austrumos, Rinkēvičs vērsa uzmanību uz to, ka pamiera pārkāpumi un smagā bruņojuma izmantošana turpinās. Eiropadomes lēmums sasaistīt sankciju režīmu ar Minskas vienošanos izpildi liecina par ES spēju saglabāt vienotu, konsekventu un adekvātu politiku attiecībā pret Krievijas rīcību. Tādēļ arī turpmāk ir izšķiroša Minskas vienošanos praktiska īstenošana.

Ministrs pauda pārliecību, ka stratēģiskās komunikācijas un mediju vides jomā ES ir jāstrādā trīs galvenajos virzienos: stratēģiskās komunikācijas spēju uzlabošanā, mediju brīvības un kvalitātes, kā arī mediju lietotpratnes, kritiskās domāšanas veicināšanā.

"Ir dažādas paralēlas iniciatīvas stratēģiskās komunikācijas jomā – gan Eiropas Savienības, gan NATO ietvaros, taču ir nepieciešams koncentrēties uz vienotu rīcību, lai sasniegtu vēlamo rezultātu," uzsvēra Rinkēvičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!