Foto: RIA Novosti/Scanpix

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) pēc sestdienas notikumiem Mariupolē atzina, ka situācija ir "nopietni pasliktinājusies", un tas, kā tā attīstīsies, būs "tieša un pilna Krievijas atbildība".

"Uzbrukums Mariupolei ir uzskatāms kā pilnīga Minskas pamiera pārkāpšana. Tas ir absolūti nosodāms un izskatās, ka ir vēlme izveidot koridoru līdz Krimai, kas nozīmē pilnīgi citu situāciju ne tikai Ukrainas austrumos, bet arī visā Ukrainā," Latvijas Televīzijas raidījumā "Panorāma" teica Rinkēvičs.

Viņš norādīja, ka ir vienojies par kopīgu rīcību un ciešu koordināciju ar Eiropas Savienības politiku. Tāpat Rinkēvičs sazinājies ar augsto pārstāvi ārlietās un vairākiem ES ārlietu ministriem.

"Mēs strādājam pie tā, lai vēlreiz no Ukrainas puses saņemtu pilnu informāciju un faktus, kas ļautu tā saucamās Doņeckas un Luhanskas tautas republikas pasludināt par teroristiskām organizācijām," piebilda ārlietu ministrs.

Jau vēstīts, ka pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" līderis Aleksandrs Zaharčenko sestdien paziņojis, ka ir sācies uzbrukums Mariupolei, bet Ukrainas Aizsardzības ministrija ziņo, ka kaujinieki kopā ar Krievijas karavīriem sestdien pārgājuši uzbrukumā visā frontes līnijas garumā.

"Grad" raķešu apšaudē, kas sestdien no rīta skārusi Mariupoles dzīvojamos rajonus, bojā gājuši vismaz 27 cilvēki, un ir sākta iedzīvotāju evakuācija no pilsētas austrumu daļas.

Prokrieviskie kaujinieki iepriekš gan noliedza, ka būtu vainojami šajā uzbrukumā, norādot, ka "pa Mariupoli vispār nav šāvuši". Ostas pilsēta Mariupole atrodas uz ceļa, kas savieno Krieviju ar anektēto Krimas pussalu.

Vēstīts, ka pēdējās dienās ievērojami saasinājusies situācija Ukrainas austrumos. Kijeva paziņoja, ka kaujinieki, to skaitā Krievijas armijas regulārās vienības sākušas aktīvas uzbrukuma operācijas.

Ukrainas spēki smagās kaujās šonedēļ zaudēja mēnešiem aizsargātās pozīcijas Doņeckas lidostā.

Tikmēr pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" (DTR) līderis Zaharčenko piektdien paziņoja, ka DTR vairs nepiedalīsies miera sarunās ar Kijevu, un draudēja ieņemt visu Doņeckas apgabalu.

Eiropas Savienība (ES), situācijai Ukrainā pasliktinoties, aicina Krieviju uzņemties atbildību par karu Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!