Foto: DELFI

Reālu mieru Ukrainas austrumos ir iespējams panākt ar Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) mandātu, izvietojot organizācijas miera uzturēšanas spēkus uz Ukrainas un Krievijas robežas, piektdien, tiekoties ar ANO ģenerālsekretāra vietnieci, paudis Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Ārlietu ministrijā portālu "Delfi" informēja, ka 18. maijā Ņujorkā Rinkēvičs ticies ar ANO ģenerālsekretāra vietnieci politiskajos jautājumos Rozmariju Dikarlo, lai pārrunātu Dikarlo mērķus un prioritātes turpmākajā darbībā, kā arī apspriestu aktuālos ANO dienaskārtības jautājumus, tostarp situāciju Sīrijā, konfliktu Ukrainas austrumos un Irānas kodolvienošanās jautājumus.

Puses apmainījušās viedokļiem par konfliktu Ukrainas austrumos. Rinkēvičs izteicis nožēlu, ka konflikts starp Krieviju un Ukrainu ir nopietns konflikts Eiropā, kam ir nepieciešams atrast reālu politisku un praktisku risinājumu. Ministrs paudis pārliecību, ka reālu mieru Ukrainas austrumos ir iespējams panākt ar ANO mandātu, izvietojot ANO miera uzturēšanas spēkus uz Ukrainas un Krievijas robežas.

Puses arī pārrunājušas situāciju Tuvajos Austrumos, tostarp saasināto konfliktu Gazas joslā. Rinkēvičs sacījis, ka Latvija neplāno pārcelt savu vēstniecību uz Jeruzalemi. "Ir nepieciešams strādāt pie situācijas Gazas joslā deeskalācijas. Latvija uzskata, ka Tuvo Austrumu miera procesa veiksmīgs risinājums ir panākams tikai tad, ja sarunu rezultāts būs divu valstu, Izraēlas un Palestīnas mierīga līdzās pastāvēšana," uzsvēris Rinkēvičs.

Ministrs arī apsveicis Dikarlo ar stāšanos amatā un paudis gatavību uz ciešu sadarbību.

Ar ANO ģenerālsekretāra lēmumu kopš 1. maija Dikarlo iecelta par ģenerālsekretāra vietnieci politiskajos jautājumos un ANO sekretariāta Politisko lietu departamenta vadītāju. Dikarlo amatā nomainīja līdzšinējo ģenerālsekretāra vietnieku politiskajos jautājumos Džefriju Feltmanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!