Foto: AFI
Turpmāk visiem robežas šķērsotajiem, kas no valstīm ārpus Eiropas Savienības Latvijā ieved jebkuru daudzumu alkohola, tabakas vai degvielas, būs jāaizpilda akcīzes preču pārvietošanas pieteikums, paredz valdības otrdien atbalstītā kārtība.

Tādā veidā valsts plāno kontrolēt no gada sākuma spēkā esošos ierobežojumus – nemaksājot nodokļus, nelielu alkohola, tabakas un degvielas daudzumu drīkst ievest tikai reizi nedēļā, nevis reizi dienā, kā tas bija līdz šim.

Atbildīgā Finanšu ministrija skaidro, ka fiziskai personai, šķērsojot Eiropas Savienības (ES) ārējo sauszemes robežu pa autoceļiem, tas ir uz Latvijas - Krievijas un Latvijas - Baltkrievijas robežas, būs jāaizpilda akcīzes preču pārvietošanas pieteikums. Tas robežšķērsošanas vietā būs jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienesta (muitas) amatpersonai, bet robežšķērsošanas vietā, kur muitas kontrole nav paredzēta, - Valsts robežsardzes amatpersonai.

Fiziska persona, aizpildot pieteikumu, norādīs savā personīgajā bagāžā esošo alkoholisko dzērienu, tabakas izstrādājumu un degvielas daudzumu.

FM skaidro, ka šīs prasības ir būtiskas, lai novērstu iespēju ļaunprātīgi izmantot likumā noteiktos atbrīvojumus no akcīzes nodokļa. FM atzīst, ka pastāv iespēja - persona septiņu dienu laikā šķērsos robežu caur dažādām robežšķērsošanas vietām, tā, ļaunprātīgi izmantojot atbrīvojumu no nodokļa. Pieteikumi būs ievadīti vienotā datu bāzē un tas ļaus kontrolēt akcīzes preču pārvietošanu.

Savukārt, ja robežas šķērsošanas vietā nav paredzēta muitas kontrole, bet robežsargs konstatēs, ka iebraucējam ir pienākums samaksāt nodokli, personai vienkārši atteiks ieceļošanu Latvijā ar akcīzes precēm, kas nav atbrīvotas no nodokļiem.

Jau ziņots, ka, turpinot cīņu ar "ēnu ekonomiku" un cerot papildināt budžetu ar 1,5 miljoniem latu, valsts no šī gada sākuma ieceļotājiem no Krievijas un Baltkrievijas ļauj, nemaksājot nodokļus, ieviest akcīzes preces tikai reizi nedēļā, nevis reizi dienā kā tas bija līdz šim.
Iepriekš no trešajām valstīm, nemaksājot nodokļus, reizi dienā drīkstēja ievest 40 cigaretes, litru degvīna un aptuveni 90 litrus degvielas (standarta degvielas tvertne un 10 litri kannā). Ievedot šādu "komplektu", var ietaupīt nodokļos aptuveni 44 latus.

Tagad bez nodokļiem akcīzes preces drīkst ievest reizi nedēļā. Finanšu ministrija jau iepriekš norādīja, ka no 5 līdz 30 reizēm mēnesī robežu šķērso aptuveni 270 cilvēki un viņi nesamaksātais akcīzes un pievienotās vērtības nodoklis, ja persona vidēji 15 reizes mēnesī šķērsoja robežu, ir 662 lati. Savukārt, ierobežojot iespēju par ievestām precēm nemaksāt nodokli līdz četrām reizēm mēnesī, nesamaksātie nodokli būtu 177 lati. Līdz ar to ierobežojumi ļautu gadā iegūt 1,5 miljonus latu, lēš FM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!