Foto: PantherMedia/Scanpix
Valsts robežsardze uz Austrumu robežas pastiprināti kontrolēs tā dēvētos "degvielas vedējus", kuri izmanto ar pārbūvētām benzīna bakām aprīkotus vieglos auto, lai, nepārkāpjot likumu, ievesto Latvijā lēto degvielu no Krievijas un Baltkrievijas, informē Iekšlietu ministrijas pārstāve Gunta Skrebele.

VRS arī ierosina grozīt likumu par akcīzes nodokli, nosakot regularitāti attiecībā uz degvielas ievešanu – ne vairāk kā vienu reizi nedēļā, nevis diennaktī, kā tas ir šobrīd. Šāda prakse nesen ir ieviesta arī Lietuvā, kur degvielu atļauts ievest tikai piecas reizes mēnesī, un par katru nākamo reizi jāmaksā nodoklis par jebkuru ievestās degvielas daudzumu.

Ministrija norāda, ka, iestājoties vasaras sezonai, regulāri veidojas vieglo automašīnu rindas Terehovas un Grebņevas robežšķērsošanas vietās. VRS ir konstatējusi, ka līdz 70% personu, kuras pārvietojas ar vieglajām automašīnām, ir pierobežas iedzīvotāji, kuri, nepārkāpjot likumu, regulāri – divas līdz trīs reizes nedēļā - šķērso valsts robežu ar nolūku ievest Latvijā likumā atļauto degvielas daudzumu.

Papildus iemesls rindu pieaugumam ir arī pēdējā laikā uz Latvijas – Krievijas robežas konstatētā ievērojamā vieglo automašīnu plūsmas palielināšanās saistībā ar Eiropas Savienībā iegādāto vieglo automašīnu ievešanu Krievijā.

Lai atvieglotu robežšķērsošanu cilvēkiem, kuri uz Krieviju dodas labticīgos nolūkos, piemēram, tūrisma braucienos, VRS uzskata par nepieciešamu veikt pasākumus nolūkā samazināt "degvielas vedēju" plūsmu.

VRS plāno veikt pasākumus, lai "degvielas vedējiem" uz robežas veiktu pastiprinātu transportlīdzekļu pārbaudi, ar nolūku novērst gadījumus, kad robežšķērsošanai regulāri tiek izmatoti automobiļi ar pārbūvētām vai nestandarta degvielas bākām. Šie aizdomīgie transportlīdzekļi tiks novirzīti pilnai pārbaudei, atslogojot iespējas šķērsot robežu personām, kuru mērķis ir tūrisms.

VRS arī vērsīsies pie muitas vadības, aicinot pievienoties problēmas risinājumam.

"Muitas kompetencē esošie jautājumi rada papildus slogu Valsts robežsardzei, jo veidojas rindas uz Latvijas – Krievijas robežas. Ceram, ka Valsts robežsardzes piedāvāto pasākumu kopums atvieglos situāciju labticīgajiem robežšķērsotājiem un vienlaikus palīdzēsim arī cīņai ar ēnu ekonomiku, kas ir Valsts ieņēmumu dienesta muitas uzdevums," norāda iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs, tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (V). Viņš atzinīgi novērtējis VRS iniciatīvas un aicina finanšu ministru Andri Vilku (V) un satiksmes ministru Uldi Auguli (ZZS) uz sadarbību šo iniciatīvu īstenošanā.

Lai šis pasākums sasniegtu rezultātu, VRS pārbaužu īstenošanas laiks netiks publiski atklāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!