Foto: DELFI Aculiecinieks

Saeima ceturtdien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Valsts civildienesta likumā, kas ļaus robežsargus piesaistīt konsulāro funkciju veikšanai Latvijas pārstāvniecībās ārvalstīs.

Ārlietu ministrija (ĀM) ir konstatējusi, ka atsevišķos gadījumos Latvijas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās tā nevar nodrošināt konsulāro funkciju veikšanu atbilstoši likuma prasībām. Par iemeslu tam ir nepietiekamais civildienesta ierēdņu skaits šo funkciju izpildei.

Piemēram, ir novērots, ka vasaras mēnešos ievērojami palielinās vīzu pieprasījumu skaits, bet atsevišķās Latvijas pārstāvniecībās darba noslodze neļauj nodrošināt savlaicīgu un kvalitatīvu šāda ievērojami palielinātā vīzu pieprasījumu skaita apstrādi.

ĀM uzskata, ka vispiemērotākais minētās problēmas risinājums būtu Iekšlietu ministrijas (IeM) sistēmas iestāžu amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm piesaistīšana konsulāro funkciju veikšanai Latvijas pārstāvniecībās ārvalstīs.

Pie šāda secinājuma ĀM nonākusi, ņemot vērā, piemēram, Valsts robežsardzes funkciju līdzību ar diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās veicamajām funkcijām, piemēram, vīzu izsniegšanu.

Lai IeM sistēmas iestāžu amatpersonu piesaistīšana konsulāro funkciju veikšanai Latvijas pārstāvniecībās ārvalstīs būtu īstenojama praksē, nepieciešams attiecīgs tiesiskais regulējums.

IeM izstrādātie grozījumi Valsts civildienesta likumā paredz, ka IeM sistēmas iestāžu amatpersonas ar speciālajām dienesta pakāpēm valsts interesēs uz noteiktu laiku, bet ne ilgāk kā uz trim gadiem, var iecelt ierēdņu amatos arī ĀM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!