Foto: LETA

Svarīgi, lai ar jaunās Latvijas Radio (LR) valdes apstiprināšanu, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) izbeigtu pret LR vērstus uzbrukumus, intervijā aģentūrai LETA teica bijusī LR valdes locekle Sigita Roķe.

Viņa uzsvēra, ka vēršanās pret LR ir pilnīgi pretēja tam, ar ko NEPLP būtu jānodarbojas, un tas neatbilst Latvijas valsts un demokrātijas interesēm. Tā vietā padomei beidzot jāļauj LR darbiniekiem mierīgi strādāt un jābeidz viņus uzturēt nepārtrauktā emocionālā spriedzē. "Galvenais - netraucēt reālo normālo ikdienas darbu un ikdienas darba organizāciju," uzsvēra bijusī LR valdes locekle.

Vienlaikus viņa norādīja, ka NEPLP sava darbība būt jāpārorientē uz jautājumiem, kas pašlaik nozarei ir aktuāli. To vidū ir nozares vidēja līmeņa stratēģija, koncepcija sabiedrisko mediju iziešanai no reklāmas tirgus, jaunā sabiedriskā pasūtījuma metodoloģija un apraides nodrošināšanas koncepcija, par ko no padomes puses, pēc Roķes teiktā, līdz šim nav dzirdēta pietiekami plaša analīze. "Visādos šādos konceptuālos jautājumos, kas ir jārisina un pie kuriem ir jāstrādā, no padomes nedzirdam neviena pušplēsta vārda. Tā vietā pēkšņi padome trīs mēnešus strādā pie LR, kur īstenībā viss ir kārtībā," uzsvēra bijusī LR valdes locekle.

Vaicāta, vai NEPLP varētu izdarīt spiedienu arī uz jauno LR valdi, Roķe atbildēja apstiprinoši, norādot, ka padome to pierādījusi jau iepriekš. Viņa sacīja, ka, ņemot vērā padomes līdzšinējo darbības stilu, kas dažubrīd šķitis pat autoritārs, viņai grūti iedomāties vadītāju, kas būtu pietiekami kompetents ar atbilstošu pieredzi, lai vadītu tādu uzņēmumu kā LR, un tajā pašā laikā būtu gatavs paklausīt padomei uzvārda – kuram pašam nebūtu viedokļa par to, kas un kā LR jādara.

Tomēr viņa jaunajai LR valdei novēlēja stingru mugurkaulu un labākas diplomātu spējas, kā arī spēju sastrādāties ar LR darbiniekiem, jo LR strādā daudz profesionālu cilvēku, kas ļoti labi pārzina nozari. "Tas tomēr ir ļoti sarežģīts uzņēmums, tā ir ļoti sarežģīta joma, kurā strādāt, un to nevar iepazīt tik viegli," skaidroja Roķe.

Taujāta, kādas ir viņas domas par jauno LR valdes priekšsēdētāju Unu Klapkalni un LR valdes locekli finanšu vadības jautājumos Mārīti Tukišu, Roķei nebija konkrēta viedokļa par abām jaunieceltajām valdes loceklēm. Tomēr viņa sacīja, ka ir ļoti svarīgi, ka valdē strādā tādi cilvēki, kuriem ir vienots skatījums gan uz nepieciešamo LR pilnveides, gan izmaiņu procesu vai uz vērtībām, kas sabiedriskajam medijam jāaizstāv un tā vadītājiem būtu ārkārtīgi būtiskas izpratnē par nozari, sabiedriskā medija lomu sabiedrībā un demokrātiju.

"Ja tiešām cilvēki var un grib skatīties un domāt vienā virzienā, protams, ka uzreiz ir daudz vieglāk strādāt, jo to aktivitāšu ir ārkārtīgi daudz un tik lielu uzņēmumu nav viegli vadīt. Tur jau operatīvā darbība ir pārāk plaša, nemaz nerunājot par to, ja tiek strādāts pie stratēģiskām un attīstības lietām," uzsvēra Roķe.

Vaicāta, pie kā, viņasprāt, jaunajai valdei būtu nepieciešams sākt darbu nekavējoties, bijusī LR valdes locekle sacīja, ka pirmais no darba jautājumiem ir LR darbinieku atalgojums. Viņa skaidroja, ka ir svarīgi pārstrādāt un pilnveidot esošo atalgojuma sistēmu, jo ir vairāki varianti, kā to iespējams veidot. Līdz ar to jaunajai valdei nepieciešams izšķirties par vienu no tiem, kas šķitīs vissaprātīgākais un optimālākais LR situācijā.

Roķe skaidroja, ka jaunajai valdei jāsāk strādāt arī pie nākamā gada sabiedriskā pasūtījuma izveides, kas ir ļoti liels un apjomīgs dokuments, kā arī LR vidēja līmeņa stratēģijas. Tāpat būtiski ir izvērtēt, vai nepieciešams izstrādāt priekšlikumus jaunajam Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumam, lai nodrošinātu, ka tajā ietverti principi, kas ilgtermiņā sekmētu optimālu un pareizu LR darbību, kā arī tā atbilstību sabiedriskā medija un pašas sabiedrības interesēm.

Vienlaikus bijusī LR valdes locekle sacīja, ka kopumā būtu svarīgi turpināt LR reformu plānus un censties LR darbiniekos atjaunot entuziasmu, kas zudis nesaskaņu starp LR un NEPLP dēļ. "Darbiniekiem pilnīgi noteikti nav vairs entuziasma, kas ir nepieciešams situācijā, lai piedalītos un atbalstītu pārmaiņas. Bet varbūt, ka jaunajai valdei izdodas atkal atgriezt LR darbiniekos entuziasmu," pauda Roķe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!