Foto: LETA

Finanšu ministrija (FM) izstrādā grozījumus Revīzijas pakalpojumu likumā, kas atļautu tiesībsargājošajām iestādēm no zvērinātiem revidentiem pieprasīt informāciju par revīzijās atklātiem pārkāpumiem.

Ekonomikas sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Kukuļošanas apkarošanas starptautiskajos biznesa darījumos darba grupas veiktā Latvijas otrās fāzes novērtējuma ietvaros Latvijai tika izteikta rekomendācija, kas aicina Latviju veikt grozījumus tiesību aktos, nosakot pienākumu ārējiem revidentiem ziņot kompetentām institūcijām par ārvalstu amatpersonu kukuļošanu pēc iespējas ātrāk.

Tāpat Latvijai tika ieteikts veikt grozījumus tiesību aktos, precizējot, ka tiesas, prokurori un izmeklētāji drīkst pieprasīt revidentam sniegt informāciju izmantošanai, kad tiek izmeklēta ārvalstu amatpersonu kukuļošana.

Lai ieviestu minēto rekomendāciju, iepriekš jau tika veikti grozījumi Revīzijas pakalpojumu likumā, paredzot zvērinātam revidentam un zvērinātu revidentu komercsabiedrībai pienākumu iesniegt rakstveida ziņojumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) par faktiem, kuri atklāti revīzijas pakalpojumu sniegšanas laikā.

Taču, lai rekomendācija būtu ieviesta pilnībā, OECD darba grupa iesaka Latvijai nodrošināt, lai zvērināti revidenti varētu sniegt informāciju tiesībsargājošām iestādēm pēc to pieprasījuma. Patlaban Revīzijas pakalpojumu likums aizliedz pieprasīt no zvērinātiem revidentiem ziņas un paskaidrojumus, kā arī nopratināt viņus kā lieciniekus par faktiem, kas viņiem kļuvuši zināmi, sniedzot profesionālos pakalpojumus.

Tāpēc FM gatavo likuma grozījumus, lai precizētu normas attiecībā uz zvērinātu revidentu profesionālās darbības neatkarību, paredzot nosacījumus un kārtību, kādā tiesas, prokurori un pirmstiesas izmeklēšanas iestādes drīkstēs pieprasīt no zvērinātiem revidentiem ziņas un paskaidrojumus, kā arī nopratināt viņus par faktiem, kas viņiem kļuvuši zināmi, sniedzot profesionālos pakalpojumus.

Konkrētie likuma grozījumi tiks izstrādāti līdz šā gada rudenim, bet valdībā tos varētu skatīt šā gada oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!