Foto: AFP/Scanpix

Opozīcijā esošās "Saskaņas" deputāti iesnieguši Saeimā likumprojektu, kas paredz piemaksas par stāžu līdz 1995. gada beigām maksāt arī tiem cilvēkiem, kas pensionējušies pēc 2012. gada.

Šādas likuma izmaiņas skartu aptuveni 110 800 cilvēku, kuri saņem vecuma pensijas un invaliditātes pensijas, pauda likuma izmaiņu iniciators Andrejs Klementjevs (S). Viņš informēja, ka likumprojekts iesniegts Saeimā, līdz ar to deputāti par to lems, atsākoties parlamenta sesijai, septembrī.

Līdz 2011. gada beigām pensionējoties, cilvēkam aprēķināja pensiju un piešķīra piemaksu pie pensijas. Piemaksas apmēra noteikšanai ņēma vērā katru apdrošināšanas (darba) stāža gadu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim. Sākot no 2012. gada 1. janvāra, vairs netiekot piešķirtas piemaksas par apdrošināšanas stāžu līdz 1996. gadam.

Likuma izmaiņu autori uzskata - ir netaisnīgi, ka pensionāri ar salīdzinoši vienādu darba stāžu ir sadalīti divās grupās, īpaši tie, kuri pensionējas 2011. gadā, un tie, kuri to darīja 2012. gadā. Viņu darba stāži būtiski neatšķiras un šādai atšķirīgai valsts attieksmei pret šiem pensionāriem nav saprātīga pamata, uzskata likumprojekta iesniedzēji.

Ņemot vērā to, ka Latvijas ekonomika strauji aug un saskaņā ar valsts sociālās apdrošināšanas speciālais budžets vairākus gadus ir ar uzkrājumu, būtu tikai godīgi atgriezties pie pensiju piemaksu izmaksāšanas, teikts likumprojekta anotācijā.

Anotācijā arī norādīts, ka vecuma pensijas palielinātos vidēji par 21,70 eiro un invaliditātes pensijas - par 11,90 eiro.

Šādu likuma izmaiņu ieviešanai būtu nepieciešami 25,5 miljoni eiro nākamajā gadā.

Opozīcija rosina, lai šādas izmaiņas likumā par valsts pensijām stātos spēkā no nākamā gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!