Foto: AFI

Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas vadītājs Romualds Ražuks (V) rosina rast papildu finansējumu veselības aprūpei, palielinot sociālās iemaksas vai nosakot obligātu maksājumu.

Ražuks strādā Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) vadītajā darba grupā, kas diskutē par veselības aprūpes finansējumu. Ražuks "Vienotībai" un arī valdības pārstāvjiem nosūtījis savus priekšlikumus, kā rast papildu finansējumu veselības nozarei.

Deputāts pastāstīja par vairākiem iespējamiem variantiem, no kuriem viens paredzētu palielināt sociālās iemaksas. Ražuks gan uzskata, ka tās būtu jāceļ straujāk nekā izskanējis iepriekš, kad bija runa par vienu procentpunktu. Ražuks uzsver, ka veselības aprūpei trūkst ap 300 miljoniem eiro, tāpēc sociālās iemaksas būtu jāceļ straujāk par 2,5 procentpunktiem, solidāri sadalot pieaugumu starp darba ņēmējiem un darba devējiem.

Otrs variants varētu būt obligātā veselības apdrošināšana jeb atsevišķs maksājums. Ražuks pieļauj, ka tas varētu būt 2% no ikmēneša bruto algas.

Premjera vadītā Veselības darba grupa turpinās diskusijas par veselības aprūpes sasaiti ar nodokļu nomaksu, 17.maijā žurnālistus informēja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Premjers atklāja, ka darba grupa nesprieda par konkrētu veselības nozares finansējuma avotu, tomēr tā bija vienisprātis, ka budžetā papildus resursi netiks meklēti. Viņš piebilda, ka plānotās reformas veselības finansējumā nenozīmēs izmaiņas nodokļos.

Līdz šim izskanējušas dažādas versijas par iespējamo finansējuma avotu veselībai, tostarp minēta sociālo iemaksu likmes palielināšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!