Pēc aptuveni septiņus gadus ilga darba zemkopības ministrs Mārtiņš Roze (ZZS) otrdien paziņoja par atkāpšanos no amata. "Ir izpildīts tas darbs, ko es solīju," sacīja Roze, norādot uz vairākiem atkāpšanās iemesliem, tostarp draudiem viņa tuviniekiem.

Roze LTV raidījumā "100.pants" sacīja, ka trešdien premjeram iesniegs demisijas rakstu. Iemesli tam ir zemnieku protesta politizēšana ar mērķi gāzt šo valdību. Roze atgādināja arī par 13.janvāra grautiņu un uzsvēra, ka otrdienas protestu organizēja "Zemnieku saeima", kuras līderis ir "Sabiedrības citai politikai" līderis Valters Bruss. Pasākuma mērķis bija ar traktoriem sagaidīt trešdienas balsojumu Saeimā. Tāpat Roze norādīja, ka viens no atkāpšanās iemesliem ir viņa tuviniekiem izteiktie draudi.

Roze arī noliedza, ka būtu pieļāvis būtiskas kļūdas savā darbā. "Ir bijušas kļūdas, bet tās nav bijušas konceptuālas," sacīja Roze.

Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) Mārtiņa Rozes demisiju vēl nav pieņēmis, jo nav sņēmis iesniegumu. Tāpat Godmanis nevēlējās plaši izvērtēt Rozes darbu. "Faktiski tā ir ugunsgrēka dzēšana. Tas ir viņa darba rezultāts," otrdien sacīja Godmanis.

Vaicāts, vai iespējamas citas pārmaiņas valdībā, Godmanis atbildēja: "Rītā balsojums - tad jau redzēs."

Lauksaimnieku organizācijas "Zemnieku saeima" pārstāve Maira Dzelzkalēja otrdien Latvijas Radio atzina, ka ar ministra demisiju "nekas jau nebeigsies. Rīt jāturpina darbs". Radio arī ziņo, ka pie valdības ēkas esošie lauksaimnieki ministra atkāpšanos uztvēruši ar ovācijām un sākuši izklīst.

"Ja ir tik liels sabiedrības noskaņojums pret viņu, tad šis lēmums ir adekvāts esošajai situācijai un izprotams," portālam "Delfi" sacīja ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, norādot, ka jauns ministrs apstiprināšanai šai amatā tiks virzīts tikai gadījumā, ja būs saņēmis zemnieku atbalstu.

"Neviens kandidāts bez zemnieku atbalsta apstiprināšanai valdībā netiks virzīts," sacīja Brigmanis.


Premjera pārstāvis Edgars Vaikulis žurnālistiem norādīja, ka premjers vēl nav saņēmis Rozes demisijas rakstu.

 

Jau vēstīts, ka lauksaimnieku organizācijas pieprasījušas Rozes demisiju. Neapmierinātību ar ministra darbu otrdien paudis arī premjers Ivars Godmanis, kas pārmeta Rozem nespēju īsteno ilgspējīgu lauksaimniecības politiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!