Foto: LETA

"Patiesa sadarbība nevar būt tikai sauklis un politkorekts priekšvēlēšanu kampaņas lozungs. Tai ir jāizpaužas, jāapliecinās redzamā un taustāmā partneru atbalstā," tā sestdien, 19. janvārī kolēģus un koalīcijas partnerus "Vienotības" Rīgas nodaļas kopsapulcē uzrunāja Reformu partijas Rīgas domes mēra kandidāte Inga Antāne.

Antāne norāda, ka partija "Vienotība" ir aicinājusi uz sadarbību un saviem Saeimas koalīcijas partneriem piedāvājusi parakstīt memorandu par sadarbību Rīgas pašvaldībā, tomēr Reformu partija to ne vienmēr ir saņēmusi.

Lai ilustrētu līdzšinējo sadarbību Inga Antāne minēja vairākus piemērus, kā pirmo – Reformu partijas un tās virzītā ministra Roberta Ķīļa sāktās reformas augstākās izglītības jomā, kas iepriekš nav notikušas daudzus gadus ilgušās iepriekšējās politiskās vadības neizlēmības un vilcināšanās dēļ.

"Noslēgta akadēmiskā vide, sadrumstalotība un starptautiskas konkurētspējas trūkums ir tikai dažas no lietām, kas būtu jārisina izlēmīgu rīcību veidā. Mēs, Reformu partija un Roberts Ķīlis, esam tām gatavi. Tās ir ierakstītas valdības deklarācijā un valdības rīcības plānā. Taču daļa augstākās izglītības sektora pret tām iebilst, pieprasot ministra demisiju, nesaskaņojot normatīvo aktu grozījumus un kavējot procesu, cik vien tās spēkos," uzrunājot kolēģus, teica Antāne, jautājot:"Kurā pusē šajā brīdī ir mūsu sadarbības partneri?"

"Jo mēs nespēsim šo reformu īstenot bez sadarbības un partneru atbalsta. Bez atbildīgās Saeimas komisijas, bez mūsu valdības vadītāja atbalsta. Bez "saskaņotas rīcības kopējo mērķu sasniegšanai", kā piedāvāts jūsu sadarbības līguma projektā," uzsvēra RP Rīgas mēra amata kandidāte.

Kā otro piemēru Inga Antāne minēja atbalsta trūkumu ekonomikas ministra Daniela Pavļuta iniciatīvām.

"Cits mūsu partijas pārstāvēts ministrs Daniels Pavļuts strādā, lai nodrošinātu principiāli citādāku – atklātāku, skaidrāku un sabiedrības interesēs veidotu – valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību pārvaldību un ir sagatavojis arī attiecīgu likumprojektu. Ir bijuši atbalsta solījumi vārdos, taču darbos un rīcībās izmērāma atbalsta tam ir pietrūcis jau aptuveni gadu. Pilnībā izstrādāts un pamatīgi izdiskutētās koncepcijās balstīts likumprojekts ir iestrēdzis neskaitāmos ministriju, jā, arī "Vienotības" pārvaldītu ministriju iebildumos," teica Antāne.

Viņa norāda, ka šim likumprojektam ir beidzot jānonāk Saeimā, jo tas nav radīts "mūsu vai jūsu, bet gan visas sabiedrības kopējās interesēs".

"Valsts un pašvaldību uzņēmumu pārvaldības reformas īstenošana īpaši nepieciešama tieši Rīgā, kur pašvaldības uzņēmumu pārvaldība ir skandālu plosīta," viņa atzina.

Kā trešo piemēru Inga Antāne atzīmēja "Vienotības" rīcību, reaģējot uz Edmunda Sprūdža lēmumu atstādināt no amata Ventspils mēru Aivaru Lembergu, un piebilda, ka šajā gadījumā "likuma pildīšana tika nosaukta par puicisku rīcību un pat tiesiskuma piesmiešanu".

"Saņemot informāciju no Ģenerālprokuratūras, vides aizsardzības un reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edmunds Sprūdžs rosināja atstādināt no amata Ventspils mēru Aivaru Lembergu un pārtraukt divas desmitgades ilgušo patvaļu Ventspilī, kuras rezultāts ir privātām vajadzībām iztērēta neiedomājami liela nodokļu maksātāju nauda un manta, un masīva politisku lēmumu pirkšana nacionālā mērogā. Zinu un redzu, ka šajā zālē ir daudzi, kas labi saprot un apzinās, kādu kaitējumu valsts attīstībai ir nodarījusi savtīga, tikai savās interesēs veidota politika, kuras komandcentrs daudzus gadus bijis tieši Ventspilī," viņa sacīja.

Inga Antāne piebilda, ka tajā pat laikā attiecībā uz Rīgas mēru no ministra tiek sagaidīta stingra un nekavējoša rīcība.

Runas nobeigumā Inga Antāne uzsvēra, ka nosaucot šos piemērus viņas nolūks nepavisam nav pārmest vai konfrontēt.

"Tā vietā es vēlos aicināt jūs uz patiesu sadarbību Valdībā un Saeimā. Tas būtu tikai loģisks solis uz sadarbību Rīgas pašvaldībā to pašu mērķu vārdā!" teica Reformu partijas Rīgas mēra amata kandidāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!