Deviņās dienās 80% peļņa – šāds darījums izdevies kādam 1966. gadā dzimušam uzņēmējam, pārdodot zemesgabalu Rīgas Stradiņa universitātei (RSU), piektdien vēsta laikraksts "Diena".

Proti, sākotnēji šo zemesgabalu iedzīvotājs 1. martā iegādājies par 489 tūkstošiem eiro, bet 10. martā to valsts augstskolai pārdevis jau par 900 tūkstošiem eiro. Augstskola skaidrojusi, ka zemesgrāmatā, kas uzrāda iepriekšējā darījuma cenu, neesot ieskatījusies.

Laikraksts, atsaucoties uz valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas datiem, vēsta, ka 8026 kvadrātmetrus lielo zemesgabalu Rīgā, Konsula ielā 21, Latvijas iedzīvotājs Jevgeņijs Gusevs 1998. gadā oficiāli saņēmis kā dāvinājumu. Savukārt šķirties no tā Gusevam nācies 2014. gadā ar Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesu kolēģijas lēmumu.

Lēmums stājies spēkā 2015. gada 15. janvārī, zemesgabalam nonākot SIA "Riga Development" īpašumā, savukārt mazliet vairāk nekā gadu vēlāk, šā gada 1. martā, šis uzņēmums zemi par 489 tūkstošiem eiro pārdevis savam īpašniekam – 1966. gadā dzimušajam Krievijas iedzīvotājam Igoram Gatinam, kurš ir saņēmis Latvijas pastāvīgā iedzīvotāja personas kodu.

"Diena" norāda, ka īpašums Gusevam atņemts, jo banka "Citadele" vēlējusies no piedzīt vismaz daļu no izsniegtā aizdevuma 1,05 miljonu latu apmērā, un tiesu izpildītājs Ainārs Šusts 2014. gada martā zemes gabalu pārdevis izsolē. Īpašums sākotnēji ticis novērtēts par 249 tūkstošiem eiro, bet SIA "Riga Development" to iegādājusies par 489 tūkstošiem eiro.

Savukārt valsts augstskola zemesgabalu iegādājusies jau par gandrīz dubultu cenu: deviņas dienas pēc tam, kad Gatins zemi iegādājās par 489 tūkstošiem eiro, RSU to no viņa nopirkusi jau par 900 tūkstošiem eiro, pārdevējam gūstot 411 tūkstošu eiro peļņu.

Universitātē skaidrots, ka zemesgabals, kas augstskolai bijis nepieciešams paplašināšanās nolūkos, jau ilgstoši bija izlikts pārdošanā un ka tā iegādes cena saskaņā ar sertificēta vērtētāja noteikto vērtību bija zem tā brīža tirgus vērtības.

No RSU skaidrojumiem izriet, ka tā vispār neesot pat ielūkojusies zemesgrāmatas informācijā par iegādājamo zemesgabalu un visu informāciju esot ieguvusi tikai un vienīgi no uzņēmuma "Latio" pārstāvja, piebilst "Diena".

"Kad tas bija? Rīgas Stradiņa universitātei nav informācijas par jūsu norādīto "Citadeles" izsoli," – tas ir viss, ko augstskolas rektora Jāņa Gardovska vārdā saistībā ar Krievijas iedzīvotājam IGatinam nodrošināto 411 tūkstošu eiro peļņu var pateikt universitātes preses pārstāvis Edijs Šauers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!