Foto: LETA



Aģentūras "Interfax" veidotajā bijušās PSRS valstu augstskolu reitingā no Latvijas skolām augstākā vieta ir Rīgas Tehniskajai universitātei (RTU), kura ierindojusies dalītā 27.vietā, aģentūrai LETA pavēstīja Latvijas Rektoru padomes priekšsēdētājs, Daugavpils Universitātes rektors Arvīds Barševskis.

Šodien Maskavā publicēts pirmais NVS valstu, Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Gruzijas augstskolu reitings, kuru sadarbībā ar "QS" veidojis "Interfax" un kurā apkopoti dati par 407 augstskolām.

Kā informēja Barševskis, Latvijas Universitātes reitingā ieņēmusi dalītu 51.vietu, Baltijas Starptautiskā akadēmija - 126-150.vietu, Daugavpils Universitāte - 151.-200.vietu, bet Rīgas Aeronavigācijas institūts - 201.-301.vietu.

No Latvijas reitingā piedalījušās kopumā 12 augstskolas, taču nepietiekamas informācijas dēļ neesot vērtēta Rīgas Juridiskā augstskola, Ekonomikas un kultūras augstskola, Rīgas Stradiņa universitāte, Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskola, Ventspils Augstskola, Vidzemes Augstskola un Liepājas Universitāte.

Barševskis stāstīja, ka reitings veidots, balstoties uz postpadomju telpā esošo universitāšu akadēmiskās reputācijas izpēti, darba devēju aptaujām, vērtējot publikāciju skaitu, analizējot citējamības indeksu "Scopus", pētot studentu mobilitāti, ārvalstu studentu skaitu, akadēmiskā personāla skaitu, ieskaitot personas ar doktora grādu, sadarbību zinātnē un citus kritērijus.

Runājot par Baltijas valstīm, Barševskis pavēstīja, ka Viļņas Universitāte ierindojusies 5.vietā, bet Tartu universitāte - 9.vietā. Tikmēr Viļņas Tehniskā universitāte esot dalītajā 27.vietā, Tallinas Universitātes - dalītajā 40.vietā, Kauņas universitāte un Tallinas Tehnoloģiskā universitāte - dalītajā 51.vietā, Klaipēdas Universitāte - 151.-200.vietā, bet Eiropas Universitāte Igaunijā un Lietuvas Pedagoģijas universitāte - 201.-300.vietā. Savukārt pārējās augstskolas informācijas trūkuma dēļ neesot vērtētas.

Pēc Barševska domām, šis reitings ar laiku varētu radīt konkurenci pasaulē esošajiem reitingiem, jo, pēc organizatoru teiktā, tas varētu paplašināt ģeogrāfiju. Vērtējumā liela loma bijusi augstskolu starptautiskajai sadarbībai un akadēmiskā personāla starptautiskajai reputācijai. Tā kā tas bijis tikai pirmais šāds reitings, ir bijušas metodoloģiskas nepilnības, jo par daudzām augstskolām starptautiskajā publiskajā telpā ir maz informācijas.

"Latvijas augstskolām sava atpazīstamība jāveido ne tikai savas valsts iekšienē, bet arī starptautiski. Ne vienmēr augsti zinātniskie rādītāji ir pietiekams faktors, nepieciešama arī ļoti laba starptautiskā reputācija. Jebkurā gadījumā tas, ka starp 400 labākajām postpadomju telpas augstskolām ir arī vairākas Latvijas augstskolas, ir vērā ņemams fakts, un par to mums nav jākaunas," uzskata Barševskis.

LU rektors profesors Mārcis Auziņš norāda, ka LU kā zinātnes universitāte par savu prioritāti izvirzījusi starptautisko konkurētspēju un reputācijas stiprināšanu ārvalstu izglītības tirgos, tāpēc dalību dažādos starptautiskos augstskolu reitingos uzskata par nozīmīgu. "Iegūtās augstās vietas "Interfax" veidotajā reitingā ir vēl viens apliecinājums LU sasniegumiem un signāls NVS un Baltijas valstu studētgribētājiem izvēlēties studijas un pētniecisko darbu LU," uzskata Auziņš.

Pēc zinātniski pētnieciskā darbības LU ierindojusies 9.vietā, savukārt izglītojošā darbība novērtēta ar 12.vietu. Par vienu no LU stiprajām pusēm atzīta arī tās sekmīgā starptautiskā darbība - LU ir ieguvusi 43 balles no 100 iespējamām. Darba devēji LU ir novērtējuši ar 34.vietu.

RTU Komunikācijas un mārketinga departamenta Komunikācijas nodaļas vadītāja pienākumu izpildītājs Krišjānis Ozols aģentūrai LETA pauda viedokli, ka rezultāti apliecina, ka RTU centieni vienlīdz labi attīstīt gan izglītības kvalitāti, gan zinātnisko pētniecību, gan tehnoloģiju pārnesi un inovācijas ir pamanīti un atzinīgi novērtēti. "Prognozējam, ka arī turpmāk RTU starptautiskos reitingos parādīsies arvien biežāk. Tas gan nav pašmērķis, bet gan rezultāts smagam darbam un izcilībai daudzu gadu garumā," piebilda Ozols.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!