Foto: AP/Scanpix
Rucavas novada pašvaldības iedzīvotāji iebilst pret kādas privātpersonas izrādīto interesi par iespēju būvēt musulmaņu kultūras un reliģijas centru jeb mošeju Papes dabas parka teritorijā, portālam "Delfi" pastāstīja Rucavas novada domes priekšsēdētāja Irēna Šusta.

Rucavas novada pašvaldībai līdz 11. martam bija jāsniedz atbilde personai, kam jau pieder zemesgabals Papes dabas parkā.

Šusta informēja, ka pašvaldība savā mājaslapā publicēja iedzīvotāju aptauju ar jautājumu: "Vai jūs atbalstāt musulmaņu reliģijas un kultūras centra (mošejas) būvniecību Rucavas novadā?". Iegūtās atbildes tika ņemtas vērā, sagatavojot informatīvu atbildi iesnieguma autoram.

Rucavas novada domes priekšsēdētāja atzina, ka iedzīvotāji, kuri aizpildījuši šo aptauju, lielākoties bijuši pret šāda nama celtniecību Papes dabas parka teritorijā.

"Aptaujā piedalījās 207 respondenti, no kuriem 196 bija pret šāda nama celtniecību, bet 11 atbalstīja mošejas celtniecību Papes dabas parka teritorijā," portālam "Delfi" sacīja Šusta.

Tāpat viņa atzina, ka saņemti dažādi komentāri par kultūras un reliģijas centra būvniecību.

Rucavas novada dome privātpersonai ir nosūtījusi pašvaldības juristu un būvvaldes speciālistu sagatavotu informatīvu iesniegumu, kurā balstījušies ne tikai uz dabas parka "Pape" aizsardzības plānu, bet arī Rucavas novada "Ilgtspējīgās attīstības stratēģiju 2013. - 2038. gadam", kā arī Rucavas novada teritorijas plānojumu un citiem normatīvajiem aktiem.

Pašvaldība šajā jautājumā konsultējusies arī ar Tieslietu ministriju.

"Šāda nama celtniecība īsti neatbilst Papes dabas parka kultūrvēsturiskajiem mērķiem," apgalvoja Šusta. "Privātpersonas iecere neatbilst arī Rucavas novada ilgtspējīgās attīstības stratēģijas izvirzītajiem mērķiem."

"Pēc likumdošanas sabiedriskā apbūve Papes dabas parka teritorijā ir pieļaujama," sacīja Šusta, kura arī atzina, ka ir virkne ar ierobežojumiem Papes dabas parka teritorijā, kas varētu apgrūtināt šāda nama celtniecību.

Viņa uzsvēra, ka informatīvā atbilde ir nosūtīta privātpersonai, bet turpmākais ir atkarīgs no šī cilvēka tālākajām iecerēm un piedāvājumiem pašvaldībai. "Privātpersona, kura sūtīja pašvaldībai iesniegumu, nepiedāvāja būvniecības ieceri, bet gan vēlējās pašvaldībā iegūt informāciju par iespējām teritoriju izmantot," atgādina Rucavas novada domes priekšsēdētāja.

Portāls "Liepājniekiem.lv," atsaucoties uz "TV Kurzeme" vēsta, ka privātpersona, kas uzrakstījusi iesniegumu Rucavas novada domei par iespējām Papes dabas parka teritoriju izmantot mošejas būvniecībai, ir Varis Pēča.

"Es katrā ziņā nevaru jums apliecināt to, ko jūs man jautājat, un tas ir pārāk privāts jautājums. Katrā ziņā par to, vai ir bijis vai nav bijis kaut kāds iesniegums, jāinteresējas pagastā," tā "TV Kurzeme" sacījis zemes pārvaldnieks Pēča.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!