Foto: F64

Ja sieviete nepadomās, ka kāds var pašaut roku zem brunčiem, tad to arī izbaudīs, komentējot Jaungada nakts notikumus Ķelnē, intervijā laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" sacīja pretrunīgi vērtētais Viesturs Rudzītis, kura psihoterapeita sertifikātu pērnā gada nogalē anulēja Latvijas Psihoterapeitu biedrība.

"Aktuālie notikumi liecina, ka tieši vardarbība joprojām ir efektīva. Tradicionāli sievietes, baidoties no agresīvas rīcības, ir ievērojušas savas robežas, bet tas ir aizmirsies un attīstījies tādā virzienā, ka, nedaudz pārspīlējot, vācietes mierīgi pastaigājas pa ielu pusplikas," intervijā ar savu vērtējumu dalās Rudzītis.

"Pēkšņi parādās Ķelnes notikumi un pilsētas mēre, droši vien kaut kādas augstākas varas ietekmēta, apjauš to, kas katrai musulmaņu sievietei skaidrs bez kādas izglītības un sabiedriskā stāvokļa, ka vajag apģērbties. Bez kādām mediju kampaņām. Sanāk, ka pļāpāšana nedarbojas. Darbojas reāli draudi šim modernajam 21. gadsimta cilvēkam. Ja tu nepadomāsi, ka kāds var pašaut roku zem brunčiem, tad to arī izbaudīsi," sacīja Rudzītis.

"To varam skatīties arī plašākā, simboliskā, nozīmē. Varbūt tev mājās ir tāds vārgulis, ka tu to vien gaidi, ka tev kāds pašaus roku zem brunčiem, un vienlaikus baidies no tā. Vienlaikus esi šausmās par to. Vēsturiski seno laiku konfliktos bija tā - iekarotāji visus iekarotos pieaugušos vīriešus nogalināja, bet sievietes un bērnus asimilēja. Ja vīrieši nevar agresijai pretoties, tad viņiem jāmirst, un viņu vietā nāk citi," pauda Rudzītis.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka pērn Latvijas sociālajos tīklos un blogos pamatīgu rezonansi izraisījušas Viestura Rudžīša pārdomas ar nosaukumu "Vai ir izgudrots kas labāks par vardarbību?".

Rudzītis savā mājaslapā analizēja divas pretējas terapeitiskas pieredzes, kuru kopsaucējs liek domāt, ka fiziskas vardarbības mazināšanās pēdējo gadsimtu laikā sākusi izpausties kā cita veida agresija.

Pēc plašās kritikas Rudzītis skaidroja, ka ir rakstījis par vēsturiski pielietotu vardarbību, taču cilvēku uztverē vēsture ir saplūdusi ar tagadni, un piebilda: "Nekur neuzsvēru, ka pavisam noteikti esmu pret jebkuru vardarbības izpausmi ģimenēs šodien".

Tāpat ziņots, ka Ķelnē Jaungada naktī pieredzētie masveida seksuāla rakstura uzbrukumi sievietēm, policijas bezspēcība un valsts lielāko mediju centieni noziegumus noklusēt Vācijas sabiedrībā izraisījuši šoku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!