Foto: DELFI

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) aicinājis Valsts drošības komitejas (VDK) zinātniskās izpētes komisijas pētniekus ierasties SAB telpās, lai aizpildītu aptaujas lapu pieejai valsts noslēpumam.

SAB skaidroja, ka atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem pēc aptaujas lapas aizpildīšanas tajā norādītā informācija ir valsts noslēpums.

Zinātniskās komisijas darba administrēšanu veic Latvijas Universitāte. Taču, ņemot vērā to, ka Latvijas Universitātei nav sevišķās lietvedības telpu, SAB savā 30. novembra vēstulē ir aicinājis komisijas deleģētos pētniekus ierasties SAB un aizpildīt nepieciešamo dokumentāciju uz vietas SAB telpās.

SAB atkārtoti aicina deleģētos pārstāvjus ierasties SAB un atrisināt šo jautājumu, kura izpildei nav nepieciešama citu institūciju iesaiste.

SAB telpās ikdienā norit darbs ar valsts noslēpumu, NATO un Eiropas Savienības klasificētu informāciju, kur attiecīgi tiek piemērots īpašs slepenības nodrošināšanas režīms, tāpēc visām personām, kurām ir paredzēts ilgstoši atrasties SAB telpās, ir jāiziet drošības pārbaudes procedūra, norādīja SAB.

Jau ziņots, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) novembra vidū saņēmusi komisijas vēstuli ar prasību nodrošināt atsevišķu lietvedības telpu, lai komisijas locekļi aizpildītu pieejai valsts noslēpumam paredzētu aptaujas lapu. Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) gan paziņojis, ka normatīvie akti neparedz nepieciešamību pēc atsevišķas telpas anketas aizpildīšanai, kā arī tam nav nekādas objektīvas vajadzības.

Ņemot vērā iepriekšminēto ministrs atteicis atļauju komisijai izmantot ministrijas slepenības režīma nodrošināšanas struktūrvienību aptaujas lapas aizpildīšanai.

SAB iepriekš paziņojis, ka "maksimāli īsā laikā" veiks pārbaudi par komisijas pieaicināto divu ekspertu atbilstību likumam, lai saņemtu pielaides valsts noslēpumam pētniecības darbam SAB telpās.

Pārbaude notiks vispārējā kārtībā, kuru regulāri piemēro dažāda ranga amatpersonām. Ja personas pielaidi saņems, tad viņas varēs SAB telpās pilnā apmēra veikt VDK dokumentu izpēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!