Foto: DELFI

Nacionālās drošības padome piektdien nolēma par Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktoru virzīt Saeimai apstiprināšanai pašreizējo Valsts prezidenta nacionālās drošības padomnieku, Nacionālās drošības padomes sekretāru, bijušo ģenerālprokuroru Jāni Maizīti, informēja prezidenta Preses dienests.

Medijos jau iepriekš izskanējis, ka Maizītis varētu būt viens no SAB direktora amata kandidātiem, taču ne visi koalīcijas biedri to atbalsta.

Savukārt portāls "Pietiek.com" vēstīja, ka uz valstij nozīmīgo amatu bija vēl divi kandidāti, drošības jautājumu speciālisti, - Militārās izlūkošanas un drošības dienesta priekšnieks Indulis Krēķis un SAB direktora vietnieks Andis Freimanis.

Maizītis intervijā LTV raidījumam "Panorāma" piektdien vakarā atklāja, ka kandidēt uz SAB direktoru amatu viņam piedāvāja Valsts prezidents Andris Bērziņš un tas notika jau pirms kāda laika. Maizītis atzina, ka viņš ir ilgi apsvēris un vērtējis šo iespēju un nopietnu pārdomu rezultātā nolēmis piekrist.

Viņš uzsvēra, ka visa viņa iepriekšējā profesionālā darbība un arī pašreizējie prezidenta padomnieka pienākumi bijuši "lielākā vai mazākā mērā saistīti ar SAB atsevišķām funkcijām". Viņš intervijā "Panorāmai" uzsvēra, ka vienmēr centies savu darbu darīt profesionāli, tāpēc tika uzrunāts, un tāpēc arī piekrita.

Pašlaik Maizītis nedomājot par to, vai varēs iegūt Saeimas atbalstu, jo vispirms ir izšķiršanās kandidēt vai nē, "bet es spēru šādu soli [..] un vēlākais ir Saeimas deputātu ziņā".

LTV raidījums "Panorāma" arī vēstīja, ka "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis atzina, ka viņa pārstāvētais spēks atbalsta Maizīti. "Panorāma" norādīja, ka pašlaik tas ir vienīgais spēks, kas skaidri paudis atbalstu Maizīša iecelšanai SAB direktora amatā.

Kopš 1994.gada Maizītis bija strādājis Cēsu rajona prokuratūrā par virsprokuroru, bet vēl pirms tam - no 1991. līdz 1994.gadam - viņš šajā pašā prokuratūrā strādāja par izmeklētāju.

Pirmoreiz Maizīti Ģenerālprokuratūras vadītāja amatā Saeima uz pieciem gadiem apstiprināja 2000.gada maijā. Viņš tika pārvēlēts 2005.gada 3.martā.

Bet 2010.gadā aprīlī Saeima aizklātajā balsojumā neapstiprināja Maizīti ģenerālprokurora amatā, lai gan vēl pirms vairākas Saeimas frakcijas pauda atbalstu Maizītim. Maizīša neapstiprināšana toreiz Saeimā pārstāvētajām partijām esot bijis pārsteigums.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (NA) savulāik paudis, ka jaunajam SAB vadītājam nebūtu jānāk no specdienestu vides, bet gan jābūt ar politisku skatījumu. Ministrs uzsvēra, ka katra kandidatūra būtu jāvērtē individuāli, taču viņš nedomā, ka politiskā pieredze mestu uz kandidātu kādu ēnu.

Par Bordāna izteikumiem bija pārsteigta arī Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V), viņasprāt, SAB vadība jāuzņemas specdienestu jomas profesionālim.

Jau ziņots, ka kopš 2003.gada 2.maija SAB direktora amatā ir Jānis Kažociņš. 2008.gada aprīlī Saeima viņu atkārtoti apstiprināja šajā amatā, tādējādi Kažociņa pilnvaras beidzas 2013.gada 2.maijā. Kažociņš ir paziņojis, ka vēlreiz uz šo amatu nepretendēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!