Satversmes aizsardzības birojs (SAB) ierosinājis krimināllietu par rakstu "Žīdi valda pasauli" žurnālā "Kapitāls" pēc krimināllikuma panta par nacionālās un rasu vienlīdzības pārkāpšanu, informē SAB direktora vietnieks Uldis Dzenītis.
Pagaidām nevienam apsūdzība vēl nav izvirzīta, tomēr, kā jau iepriekš paredzēts, norīkota kompleksā ekspertīze par rakstu. Tāpat tiek nopratināti raksta autori un citas personas, kas saistītas ar publikāciju.

Dzenītis atzina, ka publikācijā acīmredzamas ir minētā nozieguma pazīmes, kaut arī vēl nav zināms, vai kādas personas rīcībā būs nozieguma sastāvs. Tieši to noskaidros izmeklēšana.

Tomēr Dzenītis pauda, ka, paņemot žurnālu, pēc vāka zīmējuma un arī strīdīgā raksta virsraksta "Žīdi valda pasauli" nacionālā naida kurināšanas pazīmes tiešām ir redzamas.

Minētajā krimināllikuma pantā "par darbību, kas apzināti vērsta uz nacionālā vai rasu naida, vai nesatīcības izraisīšanu", paredzētais sods ir brīvības atņemšana līdz trim gadiem vai naudassods līdz 60 minimālajām mēnešalgām.

Pagājušajā nedēļā Ģenerālprokuratūra nosūtīja SAB Latvijas ebreju kopienu un draudžu padomes iesniegumu par minēto rakstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!