Foto: F64

Satversmes aizsardzības biroja (SAB) darba grupa rudenī varētu pabeigt darbu pie grozījumiem valsts noslēpuma aizsardzības tiesiskajā regulējumā, otrdien pēc valdības sēdes slēgtās daļas žurnālistiem pastāstīja SAB direktors Jānis Maizītis.

"Darba grupa savu informatīvo ziņojumu ir valdībai iesniegusi, šajā brīdī tas pagaidām vēl ir dienesta vajadzību lietošanas statusā. Valdība ziņojumu uzklausīja, visus priekšlikumus, tālāk jau valdībā tiks diskutēts, kādi grozījumi Ministru kabineta noteikumos šīm pārbaudēm ir nepieciešami. Darbs turpināsies," teica Maizītis.

Taujāts, vai izmaiņas līdzšinējā kārtībā būs lielas, SAB vadītājs atbildēja, ka "izmaiņas būs, visticamāk, tās būs rudenī" un līdz tam ir jāstrādā pie juridiskās tehnikas.

Viņš informēja, ka ministri diskutējuši par darba grupas priekšlikumiem. Maizītis nevēlējās sīkāk komentēt topošo grozījumu būtību.

"Vismaz mūsu redzējumā tie ir grozījumi, lai būtu pēc iespējas mazāk diskusiju par to, kā šīs pārbaudes notiek un kādi lēmumi tiek pieņemti. Lai tas būtu saprotamāk, kaut nedaudz," teica SAB direktors.

Viņš norādīja, ka izmaiņas nebūs saistītas ar pielaides piešķiršanas pārsūdzības kārtību. "Es uzskatu, ka tā ir pietiekama, kas nodrošina pārsūdzības iespējas. Pašos pamatos kārtība ir tāda, kas identificē problēmas, kardināli sistēma nav jāmaina," pauda Maizītis.

Savukārt Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība") informēja, ka SAB grozījumus izstrādās kopā ar Tieslietu ministriju. "Diskusijas bija tajā virzienā, lai noraidījuma gadījumā tiek paskaidrots precīzāk, kāpēc [tiek atteikta pielaide valsts noslēpumam], tas ir jāiestrādā likumdošanā," viņa sacīja.

Valdības vadītāja pavēstīja, ka turpmāk varētu tikt publiskoti termiņi, kādos SAB izvērtē pielaides iespējamos saņēmējus. "Kopumā diskusijas bija par daudziem tematiem, nekādu asumu nebija," viņa pauda.

Ministri kopā ar SAB direktori daudz diskutējuši arī par to, kā rīkoties gadījumos, ja Valsts prezidents nominē Ministru prezidentu, kuram nav pielaides valsts noslēpumam.

"Tad, kā viņš var uzzināt no SAB iespējamo ministru iespējamās pielaides, ja viņam pašam nav pielaide? Ja [Ministru prezidents] otro valdību veido, tad jau ir pielaide un var aiziet parunāt, bet ja pirmo, tad tas ir ļoti problemātisks jautājums, kur mēs tā arī nenonācām pie vienošanās, kā mēs to varētu iestrādāt likumdošanā," atklāja premjerministre.

Šādi grozījumi nepieciešami, lai amatā neapstiprinātu tādus ministrus, kuriem pielaides darbam ar valsts noslēpumam nav.

Jau vēstīts, ka pielaide valsts noslēpumam atņemta Valsts kancelejas direktorei Elitai Dreimanei, kurai tā bija vairāk nekā 10 gadu. Pēdējā laikā pielaide nav piešķirta arī vairākiem politiķiem, ministriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!