Sabiedrībai nav pamata bažām par pasūtījumu slepkavību izmeklēšanu, otrdien secināja Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un pretkorupcijas komisijas deputāti, uzklausot prokuratūras un Valsts policijas pārstāvjus.
nodarbojas divas struktūrvienības, un līdz šodienai izmeklēšanā ir 55 kriminālprocesi, kas uzsākti par slepkavībām, kam ir pasūtījuma slepkavības pazīmes, sēdē informēja Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes priekšnieks pulkvedis Aivars Lapiņš.

Minētās slepkavības ir tikušas izdarītas laika posmā no 1998. līdz 2007.gadam. Tā, piemēram, pērn notikušas deviņas slepkavības, izmantojot šaujamieročus, no kurām atklātas trīs.

Pašlaik pasūtījuma slepkavības visbiežāk tiek veiktas komercstrīdu vai kriminālās ietekmes sfēru pārdales laikā.

Galvenie slepkavību iemesli ir komercdarbībā iegūtās peļņas sadale, konkurentu vai nepiekāpīgu personu nogalināšana, kas traucē noziedzniekiem izdevīgai komercdarbībai, atriebība vai izrēķināšanās ar līgumsaistības nepildošo pusi, kā arī organizēto noziedzīgo grupējumu ietekmes sfēru pārdale.

Lazdiņš sēdē uzsvēra, ka situācija ar slepkavību atklāšanu Latvijā nav ne pati labākā, ne sliktākā un Latvija atrodas "vidēji pasaules līmenī".

Arī komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš (TP) uzsvēra, ka situācija kopumā Latvijā ir stabila un statistika, iespējams, ir pasliktinājusies tikai tādēļ, ka Kriminālprocesa likuma jaunie nosacījumi paredz, ka noziegums par atklātu uzskatāms tikai pēc tiesas sprieduma.

Komisija arī uzskata, ka situācija varētu būt labāka saistībā ar policijas darbiniekiem, kuri pēdējos gados ir strauji mainījušies, piemēram, atalgojuma dēļ.

Komisija šodien slēgtā sēdē arī uzklausīja jaunāko informāciju par pēdējā laikā notikušajām uzņēmēju slepkavībām. Kā aģentūrai LETA atklāja kāds komisijas deputāts, policijas pārstāvji pauduši pārliecību, ka izdosies lietas atklāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!