Foto: F64
2013.gada pirmajā pusgadā kopā sabiedriskā labuma organizācijas statuss ir piešķirts 120 nevalstiskajām organizācijām, 37 nevalstiskajām organizācijām to ir atteikts piešķirt, bet 48 organizācijām ir atņemts sabiedriskā labuma organizācijas statuss, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Sešos mēnešos kopā sabiedriskā labuma organizācijas statuss piešķirts 56 labdarības jomā strādājošām organizācijām, sporta atbalstīšanas jomā - 31 organizācijai, pilsoniskas sabiedrības attīstības jomā - 27 organizācijām, kultūras veicināšanas jomā - 18 organizācijām, kā arī trūcīgo un sociāli mazaizsargāto personu grupu sociālās labklājības celšanas jomā strādājošām 11 organizācijām.

Tāpat šo statusu saņēmušas vides aizsardzības jomā, izglītības veicināšanas jomā, zinātnes veicināšanas jomā un cilvēktiesību un indivīda tiesību aizsardzības jomā strādājošas organizācijas.

Izskatot divdesmit piecus organizāciju iesniegumus par sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršanu, tika konstatēts, ka to darbība neatbilst sabiedriskā labuma darbības būtībai, tādējādi šīm organizācijām tika atteikts piešķirt sabiedriskā labuma organizācijas statusu.

Desmit organizācijām atteikts piešķirt sabiedriskā labuma organizācijas statusu, jo tās pēc VID rakstveida pieprasījuma 90 dienu laikā neiesniedza papildu ziņas un dokumentus, kas sniegtu pilnīgu priekšstatu par organizācijas darbību, mantas un finanšu līdzekļu izlietojumu.

Savukārt vienai organizācijai tika atteikts piešķirt sabiedriskā labuma organizācijas statusu papildus darbības jomā, jo tās darbība neatbilst sabiedriskā labuma darbības būtībai prasītājā jomā un vienai organizācijai tika atteikts piešķirt sabiedriskā labuma organizācijas statusu, jo tai bija nodokļu parāds.

Par sabiedriskā labuma organizāciju darbības pārkāpumiem trīsdesmit astoņām organizācijām atņemts sabiedriskā labuma organizācijas statuss, bet vēl desmit organizācijām sabiedriskā labuma organizācijas statuss atņemts pēc to lūguma.

Biedrība, nodibinājums vai reliģiskā organizācija, kas vēlas iegūt sabiedriskā labuma organizācijas statusu, iesniedz VID iesniegumu. Tam jāpievieno attiecīgās biedrības, nodibinājuma vai reliģiskās organizācijas iepriekšējā gada darbības pārskats un turpmākās darbības plāns.

Sabiedriskā labuma organizācijas statuss ļauj saņemt apjomīgas nodokļu atlaides.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!