Foto: LETA

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) vērsusies Finanšu un Kultūras ministrijās, kā arī Saeimā ar lūgumu paātrināti piešķirt papildu finansējumu - 2 079 480 eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem sabiedriskā pasūtījuma veidošanai Latvijas Televīzijai, Latvijas Radio un apvienotajam sabiedrisko mediju portālam "Lsm.lv".

Papildu nauda nepieciešama, "lai nekavējoties varēt īstenot mediju satura pilnveidošanas pasākumus, kas sniegtu objektīvu, izsvērtu, aktuālu informāciju par notikumiem Latvijā un pasaulē un kas ļautu sasniegt dažādas auditorijas Latvijā un pasaulē," norāda NEPLP.

„Izvērtējot pēdējo mēnešu notikumus pasaulē un apzinoties Latvijas informatīvās telpas specifiku, pašlaik būtiski pieaugusi nepieciešamība pēc kvalitatīva, informatīva un analītiska satura par starptautiskiem notikumiem Ukrainā, Eiropā un pasaulē krievu un latviešu valodā, kas sniegtu izsvērtu analīzi un faktus par aktuāliem notikumiem un pievērstu Latvijas auditoriju izvēlēties Latvijas sabiedrisko mediju veidoto saturu. Būtiski ir pieaugusi aktualitāte Latvijas sabiedrībai sniegt informāciju, kas ļautu izvērtēt Latvijas situāciju pašreizējā starptautiskajā kontekstā un ar kvalitatīvu saturu neitralizēt agresīvas dezinformācijas ietekmi no Krievijā veidotām televīzijas un radio programmām," vēstulē norāda NEPLP. 

NEPLP atgādina, ka 7. martā NEPLP Sabiedriskā konsultatīvā padome (SKP) konstatējusi: "Virkne Krievijas valsts kontrolētu televīzijas kanālu ilgstoši izplata tendenciozu, apzināti maldinošu un Latvijai naidīgu informāciju, kas vērtējama kā mērķtiecīga informatīva agresija Latvijas informatīvajā telpā."

Jau SKP aicināja atbildīgās Latvijas valsts institūcijas neatliekami veikt nepieciešamos pasākumus šādas Latvijas nacionālajām interesēm neatbilstošas darbības pārtraukšanai un turpmākai nepieļaušanai.

"Pēdējā mēneša notikumi ir radikāli mainījuši sabiedriskā pasūtījuma īpašo nozīmi Latvijas informatīvās telpas veidošanā no nacionālās drošības viedokļa. Tāpēc NEPLP ir apzinājusi ārkārtas pasākumus, kurus Latvijas Radio un Latvijas Televīzija un sabiedrisko mediju apvienotais portāls Lsm.lv varētu sākt realizēt jau ar 2014. gada aprīli. To mērķis - būtiski paplašināt Latvijas informatīvo telpu ar kvalitatīvi veidotu saturu atbilstoši sabiedrisko mediju kvalitātes kritērijiem un uzdevumiem, turklāt attīstot ziņu un analītiskā satura formātus krievu un arī latviešu valodā," uzsver NEPLP priekšsēdētājs Ainārs Dimants.

Papildu finansējums ir nepieciešams Latvijas Radio apraides paplašināšanai Latvijas pierobežas reģionos un LR4, kas ir populārākā radio programma krievu valodas auditorijas vidū Latvijā, žurnālistiskās kapacitātes stiprināšanai, kā arī satura popularizēšanai, "Lsm.lv" - satura krievu valodā veidošanai un satura popularizēšanai, kā arī Latvijas Televīzijai programmu attīstībai, tai skaitā, ziņu raidījumu krievu valodā satura apjoma palielināšanai, nedēļas ziņu pētniecisko raidījumu krievu valodā veidošanai, priekšvēlēšanu diskusiju krievu valodā veidošanai, korespondentpunkta Maskavā izveidei, papildu investīcijām satura mārketingā.

NEPLP aicina Saeimu aktualizēt jautājumu par Latvijas sabiedriskā medija izveidi un tās virzību, jo minētie finanšu pieprasījumi saskan ar koncepcijā par Latvijas sabiedriskā medija izveidi noteikto un arī NEPLP 2014. gada 14. februārī Finanšu ministrijai iesniegtajiem papildus finanšu līdzekļu pieprasījumiem 2015.-2017. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!