Foto: LETA
Deputātu viedokļi par to, vai Valsts prezidenta vēlēšanu zīmes bojātas apzināti vai neapzināti atšķiras, tomēr visi portāla "Delfi" aptaujātie tautas priekšstāvji piekrīt – ja šāda situācija atkārtosies, būs skaidrs, ka tā ir tīša rīcība.

Balsu skaitīšanas loceklis, deputāts Jānis Upenieks portālam "Delfi" norādīja, ka balsošanas zīmju bojājumi ir dažādi - kāds kandidāts atzīmēts nepareizi, bet citās zīmēs kāds kandidāts nav atzīmēts ne ar "par", ne "pret".

Partijas "Vienotība" līdere Solvita Āboltiņa portālam "Delfi" norādīja, ka tehniski balsošana ir "pirmklasnieka uzdevums" un deputāti frakcijā no rīta atkārtoti informēti, kā jābalso. "Ja deputāti netiek galā ar pirmklasnieka līmeņa uzdevumu tas, maigi sakot, ir dīvaini," viņa teica.

Savukārt, ja šāda rīcība ir apzināta, tā esot necieņa pret sabiedrību. "Mēs esam ievēlēti, lai strādātu," sacīja Āboltiņa. Arī viņa piekrita viedoklim - ja arī otrajā kārtā būs bojātas vēlēšanu zīmes, tas liecinās par tīšu rīcību.

Deputāts Ringolds Balodis (NSL) pauda pārliecību, ka bojātās zīmes neesot no viņa frakcijas, jo tā skaidri paudusi savu nostāju jau iepriekš un piecās vēlēšanu zīmēs balsots "pret" visiem kandidātiem.

"Iespējams, nederīgās balsošanu zīmes ir kā atvērts piedāvājums kādām sarunām, sadarbībai," minēja Balodis.

"Vienotības" deputāts Inesis Boķis pauda pārliecību, ka biļeteni ir apzināti sabojāti: "Protams, tas ir apzināti izdarīts, jo es tomēr domāju, ka te lielākā daļa, visi faktiski, ir tādi cilvēki, kas varētu arī nesabojāt, ja grib, bet nu tā ir acīmredzot sava taktika." Viņš izredzes, ka trešdien tiks ievēlēts jaunais Valsts prezidents vērtēja kā pretrunīgas. "Katrā ziņā, kas nebojā biļetenus, tie darīs visu no savas puses, lai ievēlētu, jo es domāju, ka tas būtu daudz loģiskāk," norādīja Boķis.

Savukārt, kā skaidro Imants Parādnieks (NA), šobrīd frakcijā neesot versijas par to, kāpēc biļeteni sabojāti. "Pieļauju, ka netīšām. Tas gan, protams, ir savdabīgi," domā Parādnieks.

Tikmēr Kārlis Seržants norāda, ka biļeteni sabojāti, krusta vietā ievelkot svītriņu. "Tā var būt kļūda. Taču atzīsim, ja deputāti nāk uz vēlēšanām, nezinot kā jābalso... tas ir nožēlojami. Varbūt arī nebija netīšām, nezinām. Iespējams, tie bija Ingūnas Sudrabas NSL," pieļauj Seržants.

Viņš arī norāda, ka stipri dīvaina esot "Vienotības" deputāta Andreja Judina rīcība. Kā ziņots, viņš nofotografējis savu aizpildīto biļetenu un ievietojis fotogrāfiju sociālajā tīklā "Twitter". "Tas ir pret Satversmi," paužot neizpratni par Judina rīcību, norāda Seržants.

Savukārt, kā portālam "Delfi" skaidroja Artus Kaimiņš (LRA), viņa partija visi pēc balsošanas nofotografējuši savus balsojumus, lai varētu pierādīt, ka nav vainojami pie biļetenu bojāšanas. Arī Kaimiņš norādīja, ka Judina rīcība ir dīvaina, un rada bažas par apzinātu Satversmes pārkāpšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!