Foto: PantherMedia/Scanpix
Šodien plkst.12.05 Latvijā iestājies astronomiskais rudens.

Rudens ekvinokcija ir laika moments, kurā Saules diska centrs šķērso debess ekvatoru virzienā no debess sfēras ziemeļu puslodes uz dienvidu puslodi. Šajā laikā diena ar nakti visos Zemes punktos ir vienādā garumā, un diena lēnām kļūst arvien īsāka par nakti.

Kā vēsta tautas ticējums, kāds vējš pūtīs rudens iestāšanās laikā, tāds gaidāms viss rudens. Kā prognozē sinoptiķi, šodien Latvijā pūtīs mēreni stiprs dienvidrietumu, rietumu vējš, piekrastes rajonos brāzmās 15 līdz 18 metri sekundē, bet Kurzemes ziemeļu piekrastē tas pastiprināsies līdz 20 metriem sekundē.

Tāpat tautas ticējumos teikts: ja rudenī ir skaists laiks, tad būs agra ziema, bet ja rudenī ir daudz miglas, tad ziemā būs daudz sniega. Ja rudeņos kurmji rok augstus rakumus, tad ziemā būs liels sniegs.

Dabas vērotāja Viļa Bukša novērojumi liecina: ja septembrī ir pērkona negaiss, tas vēsta par garu rudeni un maigu ziemu. Austrumlatvijā šajā laikā vairākās vietās esot uzziedējuši arī ābeļzari, un arī bezdelīgas vēl aizvien ir manāmas, kas liecina par to, ka rudens var būt garš un ziema ne tik auksta kā aizvadītā.

Sinoptiķi prognozē, ka nākamajā nedēļā saglabāsies rudenīgi nepastāvīgi laika apstākļi un vietām iespējamas jau salnas. Sestdien ciklona dienvidrietumu malas ietekmē debesis pārsvarā klās mākoņi un īslaicīgi līs, bet jau svētdien, pastiprinoties anticiklona ietekmei, dienas laikā nokrišņi vairs nav gaidāmi, un dienas laikā gaisa temperatūra sasniegs plus 14, plus 19 grādus. Savukārt nakts stundās, debesīm skaidrojoties, gaiss atdzisīs līdz plus 5, plus 10 grādiem.

Senie latvieši rudens atnākšanu svinēja Miķeļdienā - 29.septembrī. Miķeļi svinēti kā ražas svētki, kuros godināts Jumis - auglības un pārpilnības simbols.
Saskaņā ar ticējumiem labībai šajā laikā jau bija jābūt nopļautai un savestai zem jumta. Miķeļa dienā zemnieki ziedoja vasku, sviestu, maizi, sieru, gaļu, vilnu un naudu. Uz svētku galda noteikti vajadzēja būt gaļai, tāpēc kāva aunu, āzi vai, visbiežāk, sivēnu, kas barots īpaši šai dienai un nosaukts par Miķelīti.

Latvijā pāreja no vasaras laika notiks 30.oktobrī plkst.3, naktī no sestdienas uz svētdienu, kad pulksteņa rādītāji būs jāpagriež par vienu stundu atpakaļ. Pāreju uz vasaras laiku un atpakaļ Latvijā nosaka 2001.gada 9.janvāra Ministru kabineta noteikumi par pāreju uz vasaras laiku. Atbilstoši noteikumiem marta pēdējā svētdienā plkst.3 pulksteņu rādītājus pagriež par vienu stundu uz priekšu, bet oktobra pēdējā svētdienā - par vienu stundu atpakaļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!